Решението на Тръмп да отложи преместването на американското посолство в Израел в Йерусалим намалява шансовете за мир между израелците и палестинците, защото продължава да поддържа жив измисления разказ.

Това се казва в съобщение на пресцентъра на премиера на Израел Бенямин Нетаняху, цитирано от "Таймс оф Израел".

Припомняме, по-рано източници съобщиха, че администрацията на президента Доналд Тръмп отлага с шест месеца преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим.

Засега Тръмп няма да мести посолството на САЩ в Йерусалим
Обновена

Засега Тръмп няма да мести посолството на САЩ в Йерусалим

Въпросът е кога, а не дали

"Последователната позиция на Израел е, че американското посолство, като посолствата на всички държави, с които ние имаме дипломатически отношения, трябва да бъде в Йерусалим, нашата вечна столица", се пояснява в съобщението.

"Поддържането на посолствата извън столицата допълнително отдалечава мира чрез поддържане жива палестинската фантазия, че еврейският народ и еврейската държава нямат връзка с Йерусалим. Макар че Израел е разочарован, че посолството няма да бъде преместено на тази етап, ние благодарим за приятелството на президента Тръмп към Израел и за ангажиментите му да премести посолството в бъдеще", заключават от кабинета на Нетаняху.

Междувременно палестинците обявиха, че решението на Тръмп "дава шанс за мир".