Човечеството ще изчерпи "бюджета" от ресурсите на планетата като вода, почва и чист въздух за цялата 2017 г. до следващата седмица, показва доклад, цитиран от АФП

Тази година Денят на прекаляването (Earth Overshoot Day) ще е на 2 август, според природозащитните групи WWF и Global Footprint Network. Това е с ден по-рано от 2016 г.

Означава, че човечеството ще живее на "кредит" и за сметка на следващите поколения до края на годината.

"До 2 август 2017 г. ние ще сме използвали повече от природата, отколкото нашета планета може да възстанови за цялата година. Това означава, че в тези седмици ние сме произвели повече въглеродни емисии, отколкото океаните и горите могат да абсорбират за година, ние сме уловили повече риба, отрязали сме повече дървета, повече реколта и сме консумирали повече вода, отколкото планетата може да произведе за същия период", се казва в съобщение на двете организации.

Това е равнозначно на 1,7 планети, за да се покрият нуждите на човечеството при настоящия темп на консумиране.

Изчисленията се правят от 1986 г. С всяка изминала година все по-рано са изчерпвани ресурсите на Земята. През 1993 г. Денят на прекаляването е бил на 21 октомври, 2003 г. - 22 септември и през 2015 г. - 13 август.