Спад на посетилите САЩ чужденци през изминалата година, показват данни на търговското министерство, цитирано от USA Today.

Туристическата индустрия се мобилизира за прекратяване на тенденцията, отбелязва американската медия. Група от туристически организации сформира коалиция за лобиране пред федералното правителство да насърчи привличането на туристи.

През първите 7 месеца на 2017 г. 41 милиона чужденци са посетили САЩ, което е с 4% спад за същия период на предходната година, показват данните на ведомството.

Изследване на Американската асоциация за пътувания показва, че на световно ниво е регистриран ръст от 7,9% от 2015 до 2017 г. Но в САЩ има спад от 13,6% до 11,9 на сто за същия период. Това е първото понижение за последните повече от 10 г.

В същото време изразходваните от чужденците средства в САЩ са намалели с 3,3% от януари до ноември 2017 г. в сравнение с предходния период.

Американската асоциация за пътувания е изчислила, че загубите за американската икономика са в размер на 4,6 милиарда долара и 40 000 работни места.

От туристическия сектор призовават за прекратяване на политическата риторика на президента Доналд Тръмп, която принуждава чужденците да избират други дестинации. Тръмп призовава за изграждане на стена по границата с Мексико и забрана за допускане на граждани от няколко държави.

Данни от юли 2017 г. показват 40,3% намаление на чужденците от Близкия изток; 32,1% от Африка; 15,5% от ЮАР; 18,8% от Централна Америка; 22,3% от Карибите и 17,1% от Източна Европа.

Преди дни Световната организация по туризъм обяви, че Испания е на път да измести САЩ от второто място на най-посещаваните туристически дестинации в света.

Испания е на път да измести САЩ от второто място на най-посещаваните дестинации

Испания е на път да измести САЩ от второто място на най-посещаваните дестинации

Франция е на първо място