Министърът на външните работи на Саудитска Арабия разкритикува наложената от Германия забрана за износ на оръжие за монархията като "неправилна" и "нелогична", но подчерта в интервю за ДПА, че страната му също не се нуждае от германска военна техника.

"Мисля, че е нелогична идеята, че продажбата на оръжия за Саудитска Арабия е спряна заради войната в Йемен. Ние смятаме, че е неправилно, защото според нас войната в Йемен е легитимна. Това е война, която ни принуди да влезем", каза Адел ал Джубейр.

Оръжието на Германия намира път до Саудитска Арабия въпреки забраната за износ

Оръжието на Германия намира път до Саудитска Арабия въпреки забраната за износ

Парите пак надделяват на принципите

След като беше удължавана на няколко пъти, германската забрана за износ на оръжия ще бъде обсъдена през следващите седмици, тъй като изтича на 31 декември. През март 2018 г. водената от канцлера Ангела Меркел коалиция се съгласи да спре доставките на оръжия за държави, които са пряко замесени в йеменската война.

Преди забраната Германия изнесе оръжия за саудитското кралство в размер на 254 милиoна евро през 2017 г.

"Можем да купим оръжия от други държави, така и правим. За нас не прави разлика изявлението, че ние няма да продаваме оръжия на Саудитска Арабия", каза саудитският топ дипломат, който също подчерта, че Саудитска Арабия, най-големият вносител на оръжия в света, не иска да подлага Германия на натиск по този казус.

"Казвам, че хората трябва да гледат на това от балансира перспектива", смята той.