Германските доставки на оръжие са успели да си проправят път до Саудитска Арабия с благословията на правителството в Берлин, въпреки забраната за износ на военна продукция заради лошото състояние на човешките права и ролята на страната от Персийския залив във войната в Йемен, информира ДПА.

Миналата година германското правителство е дала разрешение на Франция в два случая да изнася произведени в Германия военни стоки на обща стойност 4,87 млн. евро за Саудитска Арабия. Това са уточнили от германското икономическо министерство в отговор на искане за информация от крайнолявата партия "Левицата".

През 2020 г. подобна доставка е била направена от Южна Корея според отговора на министерството, който е бил видян от ДПА.

Министерството посочва, че германското правителство също така е позволило части за изтребители Eurofighter и Tornado да бъдат изпратени в Саудитска Арабия през 2019 и 2020 г. чрез три така наречени колективни лицензии за износ. И двата самолета са европейски съвместни предприятия.

Саудитска Арабия предвожда алианс от арабски държави, воюващи срещу бунтовниците хуси в Йемен, които са подкрепяни от Иран. Войната предизвика една от най-тежките хуманитарни катастрофи в света.

При съставянето на коалиционното правителство през март 2018 г. консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел и социалдемократите се договориха "незабавно" да се спре целия военен износ за страни, участващи в конфликта в Йемен.

Забрана за износ на оръжие, насочена специално към Саудитска Арабия, беше приета през ноември 2018 г., след като журналистът дисидент Джамал Кашоги беше убит в саудитското консулство в Истанбул. Оттогава тя е удължавана три пъти и в момента трябва да остане в сила до края на тази година.

През март тази година мораториумът беше смекчен, за да се разреши доставката на отбранително оборудване, произведено в съвместни предприятия с партньори на Германия.