Саудитска Арабия обяви, че монархията няма да приветства на територията си турска военна база като тази в съседен Катар, подчертавайки, че "не се нуждае", съобщава АФП.

Позицията на Рияд е огласена, след като турският лидер Реджеп Ердоган е предложил отваряне на военна база на територията на монархията малко след започването на строежа на турска база в Катар.

Анкара е близък съюзник на Катар и се опитва да посредничи за разрешаването на дипломатическата криза между Доха и няколко арабски държави, включително Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн.

"Кралството не може да позволи на Турция да открие военна база на територията на Саудитска Арабия", се казва в съобщение на монархията, прочетено от държавната новинарска агенция SPA.

Официален източник подчертава, че Саудитска Арабия "няма нужда от подобно нещо", допълвайки, че саудитските въоръжени сили и военните възможности на страната са с "най-добрите стандарти".

Той поясни, че саудитските въоръжени сили участват в международни мисии, включително и в борбата срещу тероризма, защита на сигурността и стабилността в региона.

Ердоган заяви пред португалска телевизия тази седмица, че ще предложи на крал Салман идеята за военна база, след като започна изграждането на база в Катар през 2014 г.

Турският парламент одобри разполагане на войници в базата в Катар само два дни след избухването на дипломатическата криза в региона.

В петък турският външен министър Мевлют Чавушоглу проведе разговори с крал Салман като част от усилията на Анкара за разрешаване на кризата.