Бившата служителка в офиса в Сената Тара Рийд е подала сигнал с непълни показания срещу бившия сенатор и настоящ кандидат за президент на САЩ от демократите Джо Байдън. В тях той не е бил директно обвинен в сексуално насилие, предаде "Гардиън".

Това призна самата тя като се оправда със страх.

"Спомням си, че съобщих за него, че искаше от мен да сервирам напитки, защото харесва краката ми и мислеше, че съм хубава, а от това ми стана неприятно", каза Рийд. "Знам, че бях твърде уплашена, за да напиша за сексуалното посегателство."

"Основната дума, която използвах - и знам, че не съм използвала сексуален тормоз - използвах "неудобно", уточни тя.

Байдън отхвърли обвинения в сексуален тормоз: Сенатът да провери

Байдън отхвърли обвинения в сексуален тормоз: Сенатът да провери

Бивша служителка твърди, че й посегнал преди 27 г.

По думите ѝ, въпреки че не може да се говори за насилие, той я е галил по косата и разтривал раменете ѝ.

Тя не вярва, че сигналът ѝ ще има конкретен резултат.

Рийд е една от десетки жени, подали сигнали срещу Байдън. Миналата година тя е дала и интервюта.

Тя признава, че като стажант е била помолена да се облича по-консервативно.

Според АП, двама приближени на Рийд са споделили, че навремето тя им е признала за преживяното като стажант.

След обвиненията, Байдън обеща да се съобразява повече с чуждото лично пространство.

Припомняме, че Байдън, който е и вероятната номинация на Демократическата партия за президентските избори през ноември категорично отхвърли обвиненията за сексуален тормоз.

Байдън за първи път коментира твърденията на Рийд, цитирани в медийни публикации. Тя заяви, че е била обект на сексуален тормоз от негова страна през 1993 г., когато е бил сенатор.

Политикът подчерта, че всяко оплакване от страна на жена за насилие или сексуално посегателство трябва да бъде разследвано, но нищо от казаното от Тара Рийд не се е случило. Байдън предложи на Сената да се обърне към Националния архив със запитване дали Рийд е подавала каквато и да е жалба. Той посочи, че освен това в думите й има противоречия.

Към действащия президент Доналд Тръмп, срещу когото Байдън вероятно ще се изправи на президентските избори, многократно са отправяни обвинения за сексуален тормоз от различни жени. По време на изборната кампания през 2016 г. беше публикуван и аудиозапис, на който той се хвали с непристоен тон, че може да си позволи да докосва интимните места на жените, защото е звезда.