Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс е на визита в иракската столица Багдад. Посещението му не беше предварително обявено.

Очаква се Гейтс да ръководи церемонията, на която Генерал-лейтенант Рей Одиерно ще поеме командването на американските войски в Ирак

Генерал Одиерно ще смени Генерал Дейвид Петреъс, който ще бъде преместен на поста главнокомандващ войските на САЩ в Средния Изток и Сомалийския полуостров.

През последните няколко седмици Робърт Гейтс заяви, че войната в Ирак е достигнала своя финален етап, но САЩ трябва да бъдат предпазливи с изтеглянето на войските си.

Очаква се още министърът на отбраната на САЩ да държи реч пред иракските власти. Това е осмата визита на Гейтс в Ирак след заставането му начело на Пентагона през декември 2006 година.

„Предизвикателството за генерал Одиерно според мен ще бъде да работи заедно с иракчаните, за да бъдат запазени вече достигнатите постижения и те да бъдат увеличени на фона на намаляването на броя на американските военнослужещи", каза министърът на отбраната на САЩ след пристигането си в Багдад.