Робот за игра на шах счупи пръст на момче по време на турнир в Русия, коментира президентът на Московската шахматна федерация пред държавната информационна агенция ТАСС, съобщава СиЕнЕн.

Сергей Лазарев каза, че инцидентът е станал на Moscow Chess Open, след като момчето се е втурнало към робота. "Робот счупи пръст на дете - това, разбира се, е лошо", каза Лазарев.

"Роботът е нает от нас, отдавна е изложен на много места от специалисти. Явно операторите са пропуснали някои недостатъци. Детето направи движение и след това трябва да се даде време на робота да реагира, но момчето избърза, роботът го сграбчи. Ние нямаме нищо общо с робота."

Момчето продължи да се състезава във форума, след като му гипсираха пръста, каза Лазарев. Инцидентът е станал миналия вторник. "Детето игра на следващия ден, завърши турнира в гипс, а доброволци помогнаха да се записват ходовете", добави Лазарев.

"Ние ще се координираме, за да разберем какво се е случило и ще се опитаме да помогнем (на семейството) по всякакъв начин. И операторите на робота, очевидно, ще трябва да помислят за укрепване на защитата, така че подобна ситуация да не се повтори."

Видео, публикувано в канала Baza Telegram, показва как роботът хваща пръста на момчето. След кратка борба няколко минувачи помагат да се освободи ръката на детето и да го отведат от масата.

"На робота не му хареса такова бързане - той сграбчи показалеца на момчето и го стисна силно. Случайни минувачи се втурнаха да помогнат и извадиха пръста на младия играч, но счупването не можа да бъде избегнато", каза каналът на Baza Telegram в своя пост.