Жена в Бразилия роди първото в света бебе от утроба, трансплантирана от починал донор, съобщава "Ройтерс".

Случаят, публикуван в медицинското списание The Lancet, включва свързване на вените от матката на донора с вените на реципиента, както и свързването на артериите, лигаментите и вагиналните канали.

Преди това са известни 10 случая на трансплантации на матката от починали донори - в Съединените щати, Чехия и Турция, но с неуспешно раждане. Момиченцето, родено в Бразилия е чрез цезарово сечение в 35-та седмица и три дни и тежи 2,55 кг.

Д-р Дани Ейзенберг, лекар в бразилската университетска болница в Сао Пауло, която ръководи изследването коментира, че трансплантацията е извършена през септември 2016 г., като получателят е 32-годишна жена и означава, че техниката е осъществима и би могла да предложи по-голям достъп до потенциални донори на жени с безплодие.

Настоящата норма за получаване на трансплантация на матка е органът да идва от жив член на семейството, който желае да го дари.

"Броят на хората, които желаят и са се ангажирали да дарят органи при собствената си смърт, са далеч повече от живите донори, предлагайки много по-широко потенциално донорни възможности", допълва д-р Ейзенберг.

Тя обаче добавя, че резултатите и ефектите от донорството на матката от живи и починали донори все още предстои да бъдат сравнени и каза, че техниката все още може да бъде усъвършенствана и оптимизирана.

Първото бебе, родено след трансплантация на матка от жив донор е в Швеция през 2013 г. Учените съобщават за общо 39 процедури от този вид, които са довели до 11 раждания.

Експертите смятат, че безплодието засяга около 10-15% от двойките на репродуктивната възраст по света. От тази група, около една на 500 жени имат проблеми с матката. Преди трансплантациите на матката да станат възможни, единствените варианти за дете са осиновяване или сурогатсвто.

В бразилския случай, жената получател е родена без матка поради състояние, наречено синдром на Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser, а донорът е 45-годишна жена починала от удар.

Пет месеца след трансплантацията, екипът на д-р Ейзенберг пише - матката не показва признаци на отхвърляне, ултразвуковите изследвания са нормални и получателят е имал редовна менструация. Предварително оплодените и замразените яйцеклетки на 32-годишната жена са имплантирани след седем месеца, а 10 дни по-късно тя е с потвърдена бременна.

Информацията и докладът в The Lancet е публикуван когато бебето е на седем месеца и 20 дни и в момента то е 7,2 кг.