Роднини на пътниците на изчезналия самолет MH370 на Malaysia Airlines ще пътуват до Мадагаскар следващият месец, за да търсят отломки, съобщава ДПА.

Припомняме, Boeing 777 изчезна на 8 март 2014 година при полет от Куала Лумпур до Пекин с 239 души на борда. Предполага се, че самолетът е катастрофирал в южната част на Индийския океан след промяна на курса.

"Използваме спестяванията си. Трябва да направи нещо по въпроса. Важно е издирването да продължи", каза Грейс Субатхирай Натхан, чиято майка Ан Дейзи беше на изчезналия самолет.

"За тях това е просто един самолет" добави тя, имайки предвид правителството на Малайзия.

"Но за нас това са нашите любими хора", поясни Натхан.

Групата ще посети Мадагаскар в периода 3-11 декември. В нея влизат четирима души от Малайзия, двама китайци и един французин, каза Грейс, която ще бъде придружена от баща си.

Те ще бъдат подпомогнати в Мадагаскар от американския търсач Блейн Гибсън, както и от океанолог Чари Патиаратчи.

В съобщение, разпространено от Voice 370, асоциация на семействата на изчезналите пътници отбелязва, че всички събрани отломки до момента са намерени по източното крайбрежие на Африка, включително край Мадагаскар.

"Въпреки тези изключително важни открития, няма систематично, организирано издирване от нито една от отговорните страни", подчертават семействата, пояснявайки, че нищо не им остава освен те да поемат нещата в свои ръце, за да намерят отговорите.

През септември Гибсън предаде 5 отломки на австралийските власти, които координират издирването на самолета. Отломките бяха открити до Мадагаскар.

До момента само част от крило, открито през юли 2015 година на плаж на остров Реюнион в Индийския океан, беше потвърдено, че е от изчезналия самолет.

До момента участващите в операцията държави са проверили 90% от дъното на 120 хил. квадратни километра площ.