Роднини на жертви от сваления над Донбас полет MH17 настояват да се възобнови издирването на останки, предаде Дойче веле.

Искането беше отправено след като холандски журналист намери на мястото на трагедията човешка кост.

"Ние, роднините, просто не искаме там да останат части от човешки тела", заяви президентът на фонда, основан в памет на жертвите от полет MH17 - Еверт ван Зайтвелд.
Със самолета са пътували синът му, дъщеря му и родителите на неговата съпруга.

Дискусията за издирването беше възобновена, след като холандската прокуратура потвърди, че костта, намерена от журналиста Михел Спекерс, принадлежи на пътник от полет полет MH17.

На 9 януари журналистът се върна от Украйна, където засне документален филм.

По думите му, местни жители твърдят, че в района на катастрофата и досега има отломки от самолета.
Това го е накарало да посети мястото, където след това е намерил костта.

По думите на Еверт, находката на журналиста е отворила незарасналите рани.

Припомняме, "Боинг-777" на малайзийските авиолинии, изпълняващ рейс MH17 от Амстердам за Куала Лумпур, се разби на 17 юли 2014 г. близо до Донецк. Всички 298 души на борда загинаха.

При разследването беше доказано, че самолетът е свален от руска ракета - серия 9М38, изстреляна от ракетен комплекс "Бук". Според доклада на разследващите, комплексът е бил доставен от Русия, а ракетата е изстреляна от територия, контролирана тогава от руските сепаратисти.

Фрагменти от ракетата бяха намерени както при аутопсията на телата на екипажа, така и при огледа на кабината.

Русия многократно отричаше участието си в трагедията, като дори се опита да обвини украинската страна за свалянето на самолета.