Президентът на Иран Хасан Рохани обяви в сряда "победа" над САЩ, след като Съветът за сигурност на ООН отхвърли администрацията на Тръмп за възстановяване на санкциите на ООН срещу ислямската република, съобщава АПФ.

"Иранският народ постигна голям политически, правен и дипломатически успех в ООН", коментира Рохани. "Причината за тази победа се крие единствено в подкрепата и съпротивата на хората", каза той. "Величието на Америка се срина точно както глобалната хегемония, която те смятаха, че имат."

През май 2018 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от иранската ядрена сделка, с която Иран бе освободен от санкции в замяна на потвърдени от ООН гаранции, че не иска ядрено оръжие.

Откакто нарушиха споразумението, САЩ наложиха вълна след вълна от санкции срещу Иран.

Помпео: ЕС не прави нищо, за да спре Иран

Помпео: ЕС не прави нищо, за да спре Иран

Техеран продължава да продава оръжие

Като отмъщение от май 2019 г., Иран постепенно намали ангажиментите си към ядрения договор от 2015 г., известен официално като Съвместен всеобхватен план за действие JCPOA.

Техеран казва, че отговорът е в съответствие с JCPOA, но Вашингтон твърди, че е нарушено споразумението и поиска връщане на санкциите на ООН срещу Иран в Съвета за сигурност.

САЩ настояваха, че все още са "участник" в JCPOA въпреки изтеглянето са, но това бе отхвърлено на практика от всеки друг член на Съвета за сигурност

Френският президент Еманюел Макрон заяви във вторник, че Европа "няма да направи компромис" със САЩ по отношение на действието за възобновяване на санкциите.

Рохани не коментира забележките на Макрон. 

Русия: Санкциите на САЩ срещу Иран няма да засегнат сътрудничеството Москва-Техеран

Русия: Санкциите на САЩ срещу Иран няма да засегнат сътрудничеството Москва-Техеран

Русия не е дала на САЩ никакви крайни срокове в преговорите по договор Нов СТАРТ