Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в неделя, че европейските лидери не са направили нищо, за да спрат продажбите на оръжие за Иран, след като отхвърлиха едностранната декларация на САЩ, че санкциите на ООН срещу Техеран отново са в сила.

Администрацията на президента Доналд Тръмп заяви, че санкциите са били активирани отново по механизма за "връщане назад".

Иран предупреди САЩ за стратегическа грешка със заплахите на Тръмп

Иран предупреди САЩ за стратегическа грешка със заплахите на Тръмп

"Ще станат свидетели на решителния отговор на Иран"

В неделя Франция, Германия и Великобритания публикуваха съвместно изявление, в което се казва, че "предполагаемото уведомление" на Вашингтон е не може да има какъвто и да е правен ефект".

Помпео добави, че "оръжията, които Иран ще продава, ще попаднат в ръцете на Хизбула и ще влошат трагично живота на хората в Ливан, която беше разтърсена миналия месец от масивна експлозия в пристанището в Бейрут.

От май 2018 г. Вашингтон отново наложи широкообхватни санкции срещу Техеран, включително санкции срещу петролния сектор. САЩ обещаха да намалят износа на ирански петрол до нула и настояха другите страни да спрат всякакви покупки от страната или рискуват да бъдат санкционирани.

На свой ред Иран започна да прекратява ангажиментите си по иранското ядрено споразумение, подписано през 2015 г., задължаващо страната да ограничи ядрената си програма и сериозно да понижи запасите си от уран в замяна на облекчаване на санкциите.