САЩ добавиха 45 ирански граждани и две организации към списъка си със санкции срещу Иран. Това обявиха от Министерството на финансите на САЩ.

Според съобщението новите санкции са насочени към хора, свързани с иранското министерство на разузнаването и сигурността.

Министерството на финансите на САЩ санкционира днес и ливански гражданин и две организации, свързани с "Хизбула".

САЩ налагат санкции на свързани с "Хизбула" компании и хора в Ливан

САЩ налагат санкции на свързани с "Хизбула" компании и хора в Ливан

"Хизбула" разкритикува САЩ, че възпрепятстват сформирането на ново ливанско правителство

"Днес Бюрото за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на иранската група за киберзаплахи Advanced Persistent Threat 39 (APT39), 45 свързани лица и една фасадна компания. Маскирано зад фасадната си компания Rana Intelligence Computing Company (Rana), правителството на Иран си служи с дългогодишна кампания за злонамерен софтуер, насочена към ирански дисиденти, журналисти и международни компании в туристическия сектор", се казва в съобщението на американското финансово министерство.

От май 2018 г. Вашингтон отново наложи широкообхватни санкции срещу Техеран, включително санкции срещу петролния сектор. САЩ обещаха да намалят износа на ирански петрол до нула и настояха другите страни да спрат всякакви покупки от страната или рискуват да бъдат санкционирани.

На свой ред Иран започна да прекратява ангажиментите си по иранското ядрено споразумение, подписано през 2015 г., задължаващо страната да ограничи ядрената си програма и сериозно да понижи запасите си от уран в замяна на облекчаване на санкциите.