САЩ са наложили санкции срещу две компании, чието седалище е в Ливан, както и срещу един човек, като според тях те са свързани с радикалната групировка "Хизбула". Това съобщи Министерството на финансите на САЩ, цитирани от "Ройтерс".

Министерството на финансите на САЩ постави в черния списък базираните в Ливан компании Arch Consulting и Meamar Construction.

Макрон в Ливан: Нужно е правителство

Макрон в Ливан: Нужно е правителство

Френският президент е на поредна визита в Бейрут

В тази връзка "Хизбула" разкритикува американската администрация, че възпрепятства сформирането на ново ливанско правителство, след като неуспешните опити за сформиране на кабинет поставят под съмнение перспективите пред френска инициатива за извеждане на страната от кризата.

"Хизбула", шиитско мюсюлманско движение, подкрепяно от Иран, което Вашингтон смята за терористична групировка, е една от страните в основата на спора, което усложни процеса.

Франция притиска разделените сектантски лидери на Ливан да сформират правителство, за да проведе икономически реформи за справяне с най-дълбоката криза след гражданската война в периода 1975-1990 г.

Крайният срок, договорен между ливанските политици и Париж за съставяне на правителството, изтече във вторник без постигане на напредък.

Президентът на Ливан поиска светска държава

Президентът на Ливан поиска светска държава

Сега влатите са разделени по религиозен признак

"Хизбула" и нейният шиитски съюзник "Движение Амал" настояват да назначат шиитски министри в кабинета и настояват, че сред министрите им трябва да е финансовият министър.

Парламентарният блок на Хизбула заяви, че френската инициатива е важна, но изтъкна, че администрацията на САЩ "е тази, която е отговорна за възпрепятстване на усилията за сформиране на правителство".

Председателят на парламента Набих Бери, шефът на "Амал", стана по-настоятелен относно номинирането на финансовия министър, след като миналата седмица Вашингтон наложи санкции на негов старши съветник за корупция и подпомагане на "Хизбула", твърдят политически източници от няколко партии.

Съветникът на Али Хасан Халил по-рано беше министър на финансите.

Парламентарният блок на "Хизбула" посочи, че кабинетът все още може да бъде сформиран, като изтъкна, че "все още вижда възможността да поднови онова, което е разрушено от онези, които в сянка ръководят операцията по сформирането на новото правителство".

Над половината от ливанците застрашени от недостиг на храна

Над половината от ливанците застрашени от недостиг на храна

След експлозията в пристанището в Бейрут

Номинираният за премиер Мустафа Адиб, мюсюлманин сунит, номиниран под френски натиск, работи по предложения за смяна на контрола върху министерствата, много от които се контролират от едни и същи фракции в продължение на години, твърдят политически източници.

Адиб, който има критичната подкрепа на бившия премиер Саад ал Харири, водещият ливански сунитски политик, заяви, че не иска да се отклонява от задачата си да формира правителство от министри експерти, каза източник, близък до него.

Адиб каза, че ако не може да се сформира експертно правителство, тогава ще е необходим различен подход, но отбеляза, че "това не съответства на задачата, която ми беше възложена" според източника.

Саад Харири май пак ще е премиер в Ливан

Саад Харири май пак ще е премиер в Ливан

Основните парламентарни фракции все още не са се споразумели за формулата и състава на бъдещия кабинет