Повече от половината от населението на Ливан има опасност да се сблъска с хранителна криза след експлозията в пристанището в Бейрут, която влоши множеството беди на страната. Това обяви агенция на ООН, цитирана от "Франс прес".

"Повече от половината от населението на страната е изложено на риск да не задоволява основните си хранителни нужди до края на годината", подчерта Икономическата и социална комисия на ООН за Западна Азия.

Мощността на взрива в Бейрут – 10% от тази на бомбата в Хирошима

Мощността на взрива в Бейрут – 10% от тази на бомбата в Хирошима

Екип от Шефилдския университет е изчислил...

"Трябва да се предприемат незабавни мерки за предотвратяване на хранителна криза", настоя изпълнителният секретар на комисията Рола Дашти.

Правителството на Ливан, каза тя, трябва да даде приоритет на възстановяването на силози на пристанището в Бейрут, най-голямото хранилище за зърно в страната.

Ливан изпадна в икономически колапс още преди катаклизмичния взрив на пристанището в Бейрут на 4 август, при който загинаха 190 души и бяха ранени хиляди, като обширни части от столицата бяха унищожени.

Протестиращи в Бейрут превземат министерства, намеси се армията

Протестиращи в Бейрут превземат министерства, намеси се армията

По улиците патрулират военни...

Ливан фалира по дълга си, докато местната валута се срина на черния пазар, а нивата на бедност се покачиха, като за капак е налице голям ръст на броя на заразените с коронавирус.

"Очаква се средногодишният темп на инфлация през 2020 г. да бъде над 50 процента в сравнение с 2,9 процента през 2019 г.", се казва в изявление на Икономическата и социална комисия.

Ливан разчита на вноса за 85 процента от хранителните си нужди и унищожаването на силозите на пристанището в Бейрут може да влоши и без това тревожната ситуация, уточниха хуманитарни агенции и експерти.

ФБР се включва в разследването на експлозията в Бейрут

ФБР се включва в разследването на експлозията в Бейрут

Един от начините, САЩ да помагнат на Ливан

Комисията на ООН заяви, че увеличените транзакционни разходи за внос на храни могат да доведат до по-нататъшно покачване на цените.

За да се предотврати криза, властите трябва да определят таван за цените на храните и да насърчават преките продажби от местни производители на потребители, добави Дашти. 

Тя също така призова международната общност да "разшири програмите за продоволствена сигурност, насочени към бежанците и приемащите общности", за да помогне за намаляване на "потенциалното социално напрежение".

По-рано този месец Икономическата и социална комисия на ООН заяви, че повече от 55 процента от ливанците са "впримчени в бедност и изпитват затруднения да задоволят крайни нужди".

Светът помага на Ливан след експлозията

Светът помага на Ливан след експлозията

Финансова, материална и експертна помощ идва от над 20 държави