Френският президент Еманюел Макрон призова от Бейрут за формиране на ново правителство в Ливан, чиято цел трябва да бъде провеждането на реформи, съобщи АФП.

"Очевидно една от целите на моето посещение е да се направи оценка на политическата ситуация", каза Макрон. "Видях, че през последните часове беше стартиран процес, който ще доведе до назначаването на министър-председател."

Президентът на Ливан поиска светска държава

Президентът на Ливан поиска светска държава

Сега влатите са разделени по религиозен признак

Френският президент подчерта, че "правителството трябва да бъде сформирано възможно най-скоро, за да проведе реформи". Той поясни, че "говорим по-специално за борбата с корупцията, както и за реформата в областта на правосъдието".

Френският лидер също така отбеляза, че по време на второто си посещение за един месец в Ливан той възнамерява да обсъди с властите и представители на гражданското общество "въпросите за предоставяне на хуманитарна помощ и създаване на условия за възстановяване".

Над половината от ливанците застрашени от недостиг на храна

Над половината от ливанците застрашени от недостиг на храна

След експлозията в пристанището в Бейрут

Макрон припомни, че на 9 август Франция с подкрепата на ООН организира международна конференция за помощ на Бейрут и ливанския народ във връзка с експлозията в пристанището на ливанската столица в началото на август. В резултат на спешната видеоконференция на донори бяха събрани повече от четвърт милиард евро под формата на финансови задължения на участващите държави.

ЮНЕСКО търси милиони за възстановяването на Ливан

ЮНЕСКО търси милиони за възстановяването на Ливан

Най-малко 8 000 сгради в Бейрут са били засегнати от взривовете

Френският президент разговаря с бившия ливански премиер Саад Харири. Очаква се той да състави правителство.

Във вторник Макрон ще проведе разговори с ливанския президент Мишел Аун, ще вземе участие в церемония по повод 100-годишнината от провъзгласяването на Великия Ливан под френския мандат и ще посети районите на Бейрут, засегнати от експлозията.