Председателят на парламента на Ливан Набих Бери излезе с инициатива, която предлага да се назначи лидерът на движението "Ал Мустабал" Саад Харири за премиер. Това съобщи вестник "Дейли стар".

С инициативата е запазнат и ливанският президент Мишел Аун. Той ще започне консултации с парламентарните фракции. Името на бъдещия премиер ще бъде обявено след консултации, проведени от държавния глава.

Президентът на Ливан няма да подава оставка заради експлозията

Президентът на Ливан няма да подава оставка заради експлозията

Ако го направи, това означава нови избори, а още не му е времето

Президентът на Ливан беше недоволен от решението на Харири да подаде оставка на 29 октомври миналата година като ръководител на коалиционното правителство на фона на мащабни протести, които обхванаха Бейрут. След това движението "Ал Мустабал" премина към опозицията и подкрепи искането на демонстрантите за провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Основните политически сили са раздвоени за бъдещето правителство. Една част от тях заедно с Хизбула искат правителство с национално единство, в което ще бъдат представени всички основни политически сили.

Парламентът на Ливан одобри двуседмичнo извънредно положение

Парламентът на Ливан одобри двуседмичнo извънредно положение

В социалните мрежи се разпространиха призиви протестиращи

От своя страна лидерът на християнската опозиция Самир Джааджа, смята, че в Ливан трябва да се формира независимо и напълно неутрално правителство на политически фигури, които не биха били свързани с управляващата класа. Той даде да се разбере, че е против завръщането на сунитския политик Саад Харири на поста министър-председател. "Ливан има нужда от нови лица във властта", каза Джааджаа.

Мюфтията на Ливан шейх Абдел Латиф Дериан се изказа в подкрепа на международно разследване на обстоятелствата на тази трагедия, довело до смъртта на 178 души, други 6000 бяха ранени, а 300 останаха без дом.

Ливанската прокуратура започва да разпитва министри за експлозията

Ливанската прокуратура започва да разпитва министри за експлозията

Равносметката към момента - 170 жертви и щети за над 15 милиарда долара.

Дискусията за бъдещия премиер се води на фона на засилващия се натиск върху Бейрут от САЩ. Заместник-държавният секретар на САЩ Дейвид Хейл заяви в сряда, че Ливан "няма да получава дългосрочни заеми, докато не бъде сформирано правителство, способно за реформи". Според него е крайно време ливанските лидери да осъзнаят необходимостта от промяна и да покажат политическа воля.