Ливанската прокуратура ще започне да разпитва настоящи и бивши министри за тоновете амониев нитрат, причинили смъртоносната експлозия на 4 август, отнела живота на 171 души, съобщи АФП.

Тази трагедия в допълнение към икономическата криза, засилена от епидемията от COVID-19, предизвика силен гняв срещу управляващите в Ливан и доведе до оставката на правителството.

Щетите, причинени от унищожителната експлозия на пристанището в Бейрут, надхвърлиха 15 милиарда долара. Тази информация бе официално съобщена от ливанския президент Мишел Аун.

Интерпол разследва взрива в Бейрут

Интерпол разследва взрива в Бейрут

Властите в Ливан искат международна помощ

Оцелели и доброволци продължават да разчистват улиците и да се опитват да намерят други оживели сред развалините. Броят на ранените достигна 6 500 души, а без покрив над главата останаха 300 000 души.

Топ дипломати пристигнаха в Ливан, за да изразят солидарност с близките на жертвите и да настояват за реформи, които да ограничат корупцията, която се смята за основната причина, довела до складирането на огромния запас амониев нитрат на пристанището. Представител на неправителствена организация съобщи, че годишно от корупция Ливан губи по 2 милиарда долара.

За амониевия нитрат е известно, че се използва за изработване на бомби в домашни условия.

Бейрут: Макрон инициира международна програма за помощ, Китай праща екипи

Бейрут: Макрон инициира международна програма за помощ, Китай праща екипи

Великобритания изпраща корабa "Ентърпрайз", за да помогне на възстановяването на града

Разследване на АФП установи, че до деня преди смъртоносния взрив чиновници са си разменяли предупреждения за опасния товар, но не са предприемали нищо, въпреки опасенията на експертите сред тях, че може да се запали много голям пожар.

Така се стигна до решението на прокуратурата да разпита няколко министри - настоящи и бивши министри за настъпилата катастрофа.

Междувременно в главната пожарна в Бейрут, на няколкото метра от овъгленото и разрушено пристанище, бе отдадена последна почит на десетима пожарникари, загубили живота си при експлозията.

"Нека Бог да е с теб, ти си нашият герой", изпращаха починал колега огнеборците. За десетима пожарникари бе потвърдено, че са загинали, други шестима се водят за безследно изчезнали. Сред тях има трима души - членове от едно семейство.