Политическите партии в Ливан провеждат интензивни разговори за формиране на правителство в опит за бързо потушаване на обществения гняв след мощната експлозия на пристанището в Бейрут, обявиха политически източници, цитирани от ДПА.

Корупцията в Ливан, с която Макрон отказа да се ръкува

Корупцията в Ливан, с която Макрон отказа да се ръкува

Още с пристигането си в Ливан френският президент даде ясно да се разбере, че той е там, за да помага, а не за да легитимира местния политически елит

Източниците подчертаха, че партиите се опитват да определят нов премиер и правителство преди 1 септември, когато френският президент Еманюел Макрон ще се върне в Ливан за политически разговори.

Макрон посети Бейрут на 6 август, два дни след експлозията. Той се срещна с ливанските лидери и обиколи унищожените райони.

Хасан Диаб подаде оставка като премиер в понеделник на фона на протести след инцидента, при който загинаха най-малко 165 души, а 6000 пострадаха.

Ливански депутат коментира пред германската медия, че новият премиер трябва да формира извънредно правителство за потушаване на гнева на хората. Поради тази причина, по думите на депутата, пожелал анонимност, премиерът трябва да не е от управляващата класа в Ливан.

Правителството на Ливан подаде оставка

Правителството на Ливан подаде оставка

Премиерът на Ливан Хасан Диаб обяви, че оглавяваният от него кабинет подава оставка

"Той трябва да възстанови доверието на ливанския народ", смята той.

Политически наблюдатели вярват, че Ливан е под огромен натиск от международната общност да посочи нови премиер.

Ливанският парламент ще проведе заседание в четвъртък за обсъждане на начини за избягване на политически вакуум.

Правителството на Ливан пред разпадане

Правителството на Ливан пред разпадане

Финансовият министър на Ливан подаде оставка

На 4 август две експлозии възникнаха на пристанището в Бейрут. 300 000 души останаха без дом в резултат на изключително мощната втора експлозия. Взривът е свързан с около 2750 тона амониев нитрат, което е равнозначно на около 1,2 килотона тротилов еквивалент. Амониевият нитрат е бил конфискуван от ливанското правителство от кораб и е бил съхраняван на пристанището в продължение на 6 г. без необходимите мерки за безопасност. Експлозиите предизвикаха земетресение с магнитуд 3,3 по Рихтер, усетено в Турция, Сирия, Израел и някои части на Европа. Ливанските власти разследват няколко причини за трагедията: външна намеса, небрежност или инцидент.