Финансовият министър на Ливан подаде оставка. Това е четвъртата оставка в правителството след смъртоносния взрив, който отне живота на повече от 150 души в столицата Бейрут, информира АФП, позовавайки на представител на правителството.

Трета министерска оставка в Ливан след експлозията

Трета министерска оставка в Ливан след експлозията

Кабинетът на премиера Хасан Диаб ще проведе среща по-късно днес

Оставката на Гази Вазни тласка цялото правителство на премиера Хасан Даиб до ръба на разпадане след експлозията на 4 август, която предизвика нови улични протести срещу политическата система.

По-рано днес оставка подаде и министърът на правосъдието Мари-Клод Наджем.

Най-малко 158 души са загинали при най-голямата катастрофа в Ливан в мирно време. Около 6000 са ранени и около 20 души се издирват.

Пореден протест в Ливан след взрива

Пореден протест в Ливан след взрива

Стигнало се е и до вандалски акции

На 4 август две експлозии възникнаха на пристанището в Бейрут. 300 000 души останаха без дом в резултат на изключително мощната втора експлозия. Взривът е свързан с около 2750 тона амониев нитрат, което е равнозначно на около 1,2 килотона тротилов еквивалент. Амониевият нитрат е бил конфискуван от ливанското правителство от кораб и е бил съхраняван на пристанището в продължение на 6 г. без необходимите мерки за безопасност. Експлозиите предизвикаха земетресение с магнитуд 3,3 по Рихтер, усетено в Турция, Сирия, Израел и някои части на Европа. Ливанските власти разследват няколко причини за трагедията: външна намеса, небрежност или инцидент.

Кабинетът, формиран през януари с подкрепата на ливанската групировка "Хизбула" и съюзниците им, днес заседава. Източници съобщиха пред "Ройтерс", че много министри искат да подадат оставка.

Светът помага на Ливан след експлозията

Светът помага на Ливан след експлозията

Финансова, материална и експертна помощ идва от над 20 държави

В неделя министрите на информацията и околната среда подадоха оставка, както и няколко депутати.

В събота премиерът Хасан Диаб заяви, че ще поиска предсрочни парламентарни избори.

Има вероятност през следващите 24 часа цялото ливанско правителство да подаде оставка. 

По-късно здравният министър на Ливан съобщи пред "Ройтерс", че премиерът Хасан Диаб скоро ще обяви, че правителството подава оставка.

Диаб ще се обърне към нацията в 19,30 часа местно време.