Президентът на Ливан Мишел Аун няма намерение да подава оставка заради експлозията на пристанището в Бейрут на 4 август. Това съобщи той по време на интервю за телевизионния канал BFM, предаде агенция ТАСС.

"Ако си подам оставката, това означава, че трябва да се организират нови избори, а в момента това е невъзможно", отговорил Аун на въпрос на интервюиращата го защо не се оттегли, след като по улиците на Бейрут от няколко дни се провеждат протести с подобно искане.

"Аз споделям болката на ливанците и знам какво им е" - казал Аун, подчертавайки, че самият той "произлиза от народа".

Корупцията в Ливан, с която Макрон отказа да се ръкува

Корупцията в Ливан, с която Макрон отказа да се ръкува

Още с пристигането си в Ливан френският президент даде ясно да се разбере, че той е там, за да помага, а не за да легитимира местния политически елит

Той също така обявил, че е помолил ООН да контролира разпределянето на помощите, отпуснати по решение на Международната конференция на страните донори, така че да ги получат само онези негови съграждани, които се нуждаят от тях.

ФБР се включва в разследването на експлозията в Бейрут

ФБР се включва в разследването на експлозията в Бейрут

Един от начините, САЩ да помагнат на Ливан

Аун подчертал, че осигуряването на помощ от чужбина "не е намеса" в държавните работи на страната му и че той е благодарен за свиканата конференция на донорите. Освен това споделил, че смята посещението на френския президент Еманюел Макрон, както и на други републиканци, за нещо много положително.

В същото време президентът на Ливан бил категоричен, че "вмешателствата са опит да бъде повлияно на процеса на формиране на правителство".

А на въпрос дали вмешателствата няма да повлияят на решението му да си подаде оставка, Аун отбелязал, че те имат за цел да повлияят на изборните резултати.

Аун, който е християнин маронит, е категоричен, че шиитското движение "Хизбула" не е държава в държавата Ливан. Заради това не може да се говори, че то най-дейно участва във вмешателствата.