В Бейрут протестиращи хвърлят камъни по силите за сигурност, блокирали района около сградата на парламента, съобщава Ройтерс. Днес е вторият ден от антиправителствените демонстрации, започнали след опустошителната експлозия в Бейрут, избухнала миналия вторник.

За да се отбраняват от гневните протестиращи, полицаите носят бронежилетки и палки.

Исканията на протестиращите са цялото правителство да си подаде оставката и да бъдат насрочени нови избори.

16 задържани за взрива в Бейрут

16 задържани за взрива в Бейрут

Служители на пристанището, където отекна мощната експлозия, убила стотици

Протестиращите са ядосани и заради тежката икономическа криза в страната, като група от тях атакува сградата на Алианса на ливанските банки. Но най-вече гневът е насочен към управляващите, за които се смята, че са виновни заради разрушителната експлозия - плод на тяхната немарливост.

Сред демонстрантите се чуват призиви: "Трябва да свалим това правителство - то не ни даде нито работа, нито права".

По-рано днес и кардинал Бехара Бутрос Рай, който е патриарх на Маронитската църква в Ливан, заяви, че кабинетът трябва да подаде оставка, тъй като, каквото и да прави, не може да "промени начина, по който управлява".

В своята неделна проповед кардиналът бе категоричен, че оставката на един министър не е достатъчна. Вероятно той имаше предвид подадената оставка на министъра на информацията Манал Абдул Самад, която обяви, че се оттегля, както заради експлозията, така и заради неспособността на правителството да проведе реформи. Малко по-късно стана ясно, че и министърът на екологията - Дамянос Катар е обявил, че подава оставка.

Взривът в Бейрут струва около $5 милиарда

Взривът в Бейрут струва около $5 милиарда

Мощността на експлозията се равнява на една пета от силата на Хирошима

Днешните и вчерашните протести в централен Бейрут са първите толкова масови и ожесточени след октомври миналата година, когато хиляди демонстранти заляха улиците на столицата с призиви да се сложи край на корупционното и некадърно управление.

При днешните сблъсъци е бил убит един полицай, а по информация на Червения кръст над 170 души са били ранени при сблъсъците с органите на реда.