Иран предупреди Съединените щати да не правят "стратегическа грешка", след като президентът Доналд Тръмп заплаши Техеран заради доклади, че планира да отмъсти за убийството на генерал Касем Солеймани, съобщава "Ал Джазира".

"Надяваме се, че те не правят нова стратегическа грешка и със сигурност в случай на каквато и да е стратегическа грешка, ще станат свидетели на решителния отговор на Иран", заяви говорителят на правителството Али Рабие.

В понеделник Тръмп обеща, че всяка атака от Иран ще бъде посрещната с отговор "1000 пъти по-мощно".

Доклад на американска медия, цитиращ неназовани служители, съобщава, че предполагаем ирански заговор за убийство на американския посланик в Южна Африка е планиран преди президентските избори през ноември.

"Според съобщенията в пресата Иран може да планира атентат или друга атака срещу Съединените щати като отмъщение за убийството на лидера на терористи Солеймани", пише Тръмп в "Туитър".

Отношенията между Вашингтон и Техеран се влошиха, след като Тръмп едностранно се оттегли от знаковото международно ядрено споразумение с Иран през май 2018 г.

Вашингтон настоява за разширяване на оръжейното ембарго срещу Иран, което започва постепенно да изтича през октомври, както и за възстановяване на санкциите на ООН срещу Техеран.

Миналата седмица иранският флот заяви, че е изгонил американски самолет, който е летял близо до район, където са били в ход военни учения в близост до Ормузкия проток.

Военните съобщиха, че три американски самолета са засечени от радарите на иранските военновъздушни сили, след като са влезли в зоната за идентификация на ПВО на страната.

Тръмп се закани на Иран да отговори "1000 пъти" по-мощно

Тръмп се закани на Иран да отговори "1000 пъти" по-мощно

"Всяка атака на Иран, във всяка форма, срещу САЩ ще бъде посрещната