Президентът на САЩ Доналд Тръмп се закани на всяко нападение на Иран да бъде отговорено с "1000 пъти по-голям магнитуд". Той отправи заплахата след публикуване на информация, че Ислямската република планира да си отмъсти за убийството на топ генерала Касем Солеймани, който бе убит при удар с американски безпилотен самолет в Ирак през януари тази година, информира АФП.

Иран отрече обвиненията в заговор за убийство на американски посланик

Иран отрече обвиненията в заговор за убийство на американски посланик

Определя ги за американска кампания за конфронтация

"Политико" информира, позовавайки се на източници, че Иран подготвя заговор за убийството на американския посланик в ЮАР преди президентските избори през ноември.

"Според медийна информация Иран може би планира убийство, или друга атака, срещу САЩ в отговор на убийството на терористичния лидер Солеймани", написа Тръмп в "Туитър".

Иран обмисля да си отмъсти за Солеймани с убийство на посланика на САЩ в ЮАР

Иран обмисля да си отмъсти за Солеймани с убийство на посланика на САЩ в ЮАР

Правителството на Иран обмисля покушение

"Всяка атака на Иран, във всяка форма, срещу САЩ ще бъде посрещната с нападение срещу Иран, което ще бъде с 1000 пъти по-голям магнитуд", предупреди американският лидер.

През януари американски безпилотен самолет уби Солеймани в Багдад. Вашингтон настоява за удължаване на оръжейното ембарго срещу Ислямската република, което започва да изтича през октомври, както и връщане на санкциите на ООН.

Държавният секретар Майк Помпео отказа да коментира директно информацията за планираното покушение срещу Лана Маркс, посланика на САЩ в ЮАР, който е близък съюзник на Тръмп.

Но Помпео заяви пред Фокс нюз, че Ислямска република Иран организира покушения по целия свят. Те, по думите му, са убивали хора в Европа и по други краища на света, което е недопустимо.

Говорител на иранското външно министерство отхвърли медийната информация като "безпочвена" и част от методи за създаване на антииранска атмосфера на международната сцена.