Правителството на Иран обмисля покушение срещу американския посланик в ЮАР. Информацията съобщава "Политико", позовавайки се на американското разузнаване и източници.

Източниците отбелязаха, че информацията за заговора се появи, докато Иран продължава да търси начини да си отмъсти за решението на президента на САЩ Доналд Тръмп от по-рано тази година за ликвидирането на ирански генерал. Ако Ислямската република извърши убийството, това може да доведе до рязка ескалация на напрежението между САЩ и Иран и ще окаже огромен натиск върху президента да отвърне - вероятно в разгара на напрегната предизборна кампания.

Иран прихвана американски военни самолети

Иран прихвана американски военни самолети

Не са се идентифицирали и са игнорирали предупрежденията

Американски представители са били уведомени, че има заплаха за посланик Лана Маркс от пролетта, поясниха източниците. Но през последните седмици разузнаването се е сдобило с по-конкретна информация за заплахата. Един от цитираните от "Политико" източници каза, че иранското посолство в Претория е замесено в заговора.

Покушение срещу Маркс е една от няколкото опции, които според американските власти иранският режимът обмисля, за да си отмъсти за убийството на Касем Солеймани, който беше убит при удар с американски безпилотен самолет в Ирак през януари. Тогава държавният секретар Майк Помпео заяви, че убийството на Солеймани ще възпре Ислямската република.

Маркс е уведомена за заплахата. 66-годишната встъпи в длъжност като посланик на САЩ през миналия октомври. Тя познава Тръмп от повече от две десетилетия и е член на клуба му Мар а Лаго във Флорида. Приятелка с починалата принцеса Даяна, тя е родена в ЮАР и говори някои от местните езици.

Русия, Китай и Иран в един тон: Не се месим в работите на САЩ

Русия, Китай и Иран в един тон: Не се месим в работите на САЩ

Китай никога не се е намесвал във вътрешните работи на САЩ

Американското разузнаване не е напълно сигурно защо иранците ще атакуват Маркс, която като цяло няма връзки с Иран. Вероятно Техеран е взел под внимание дългогодишното приятелство с Тръмп. Маркс също вероятно е по-лесна мишена от други американски дипломати в други части на света, например Западна Европа.

Иранското правителство също ръководи мрежа от шпиони в ЮАР.

Генерал Кеннет Маккензи, шефът на Централното командване на САЩ, бе разглеждан като основна мишена на ирански заговор по-рано тази година, според медии.