Русия и Китай отхвърлиха твърденията на "Майкрософт", че хакери, свързани с Москва и Пекин, са се опитали да шпионират хора от обкръжението на президента на САЩ Доналд Тръмп и кандидата на демократите за държавен глава Джо Байдън, информира "Ройтерс".

Microsoft: Руски хакери отново атакуват американските избори

Microsoft: Руски хакери отново атакуват американските избори

Обект на дейността им са над 200 организации...

Съветници на Байдън и Тръмп оценяват риска от дигитални шпиони по света, докато двамата кандидати се подготвят за изборите на 3 ноември, които ще се окажат едни от най-важните в историята на страната.

"Майкрософт" излезе с доклад, в който също се споменава и Иран. Вчера "Ройтерс" разкри, че една от компаниите, които участват в кампанията на Байдън, е била предупредена от софтуерния гигант, че руски хакери са се опитали да проникнат.

На съвместна пресконференция в Москва с руския си колега Сергей Лавров китайският топ дипломат Уан И заяви, че Китай никога не се е намесвал във вътрешните работи на САЩ. Лавров от своя страна каза, че обвиненията, че Русия използва хакери, за да се намеси във вътрешните работи на САЩ, са "необосновани".

Руски хакери се опитали да ударят фирма, свързана с кампанията на Байдън

Руски хакери се опитали да ударят фирма, свързана с кампанията на Байдън

Хакерите са се опитали да ударят служители на базираната във Вашингтон

"Русия не се е намесвала, не се намесва и не възнамерява да се меси във вътрешните работи на никого, или в изборните процеси", коментира отделно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

От "Майкрософт" обявиха, че групата, обвинена, че е проникнала в имейлите на Хилари Клинтън през 2016 г. - свързаната с руското военно разузнаване Fancy Bear - се е опитала през последната година да проникне в профили на политически консултанти, които работят за републиканците и демократите, както и в организации и институции.

Говорител на китайското външно министерство коментира, че Китай не проявява интерес от американските избори и никога не се е намесвал. САЩ са "империя от хакери", подчерта говорителят.

Техеран също отвърна на обвиненията, че ирански хакери са атакували президентската кампания в САЩ, информира АФП. Иранското правителство подчерта, че не го е грижа за изборите в САЩ.

"САЩ, които в продължение на десетилетия се месят в изборите на други държави като Иран, не са в положение, за да правят такива абсурдни коментари", отговори говорител на Министерството на външните работи на Ислямската република.

Като пример говорителят посочи ролята на ЦРУ в организирането на преврат през 1953 г. По думите му за Техеран няма значение кой е в Белия дом. Има значение ангажиментът на Вашингтон към международните правила и норми.