На заседание в сряда правителството на Северна Македония реши да дари на Украйна 12 хеликоптера Ми-24, закупени преди това от самата Украйна, но в момента не се използват, съобщи македонското издание "Фокус", цитирайки министъра на отбраната Славянка Петровска, съобщава "Интерфакс Украйна".

"Правителството разгледа и прие информацията за необходимостта от сключване на протокол за безвъзмездно предаване на хеликоптери между Министерството на отбраната на Република Северна Македония и Министерството на отбраната на Украйна и взе решение за безвъзмездно предаване хеликоптери към Министерството на отбраната на Украйна. Правителството на Република Северна Македония разгледа и прие съгласувания текст на протокола за безплатно предаване на въздухоплавателни средства между Министерството на отбраната на Република Северна Македония и Министерството на отбраната на Украйна", се казва в изявление на правителството.

Северна Македония ще прехвърли на Украйна хеликоптери Ми-24 руско производство, които са закупени в Украйна през 2001 г., но техният експлоатационен живот е приключил преди осем години, също така не се използват поради липса на резервни части и по други причини. "Някои от тях бяха модернизирани, но тази модернизация беше адаптирана към тогавашните условия и абсолютно не отговаря на това, което е необходимо сега, дори ако искаме да говорим за развитие на технологиите", каза Петровска .

В същото време ръководителят на военното ведомство каза, че Украйна има способността да въведе в експлоатация тези бойни хеликоптери и украинската армия се нуждае от тях за провеждане на различни операции и бойни действия в съвременни условия.

Полша увеличава производството на боеприпаси за Украйна

Полша увеличава производството на боеприпаси за Украйна

Ще се създадат няколко хиляди нови работни места