Полският производител на боеприпаси Dezamet ще увеличи значително производството си като част от обявения от Европейския съюз план за доставка на боеприпаси за Украйна, каза полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Dezamet е подразделение на държавната отбранителна компания Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ). Фирмата произвежда боеприпаси за артилерия, минохвъргачки и гранатомети.

По-конкретно, Dezamet произвежда 155 мм артилерийски боеприпаси, които са стандарт за натовската едрокалибрена артилерия.

Полша вече произвежда такива боеприпаси за собствените си нужди - полската армия е въоръжена със самоходни артилерийски установки K9 Thunder и Krab. Миналата година Варшава предаде на Киев редица самоходни оръдия Krab.

Както Моравецки каза пред репортери, правителството планира да възложи нови поръчки за боеприпаси в предприятието и очаква Dezamet да разшири производството си. Ръководството на компанията каза, че в предприятието ще се появят няколко хиляди нови работни места.

Недостигът на боеприпаси се превърна в проблем във войната в Украйна месеци след началото й. "Глад за снаряди" сега изпитват и двете страни в конфликта.

Резников: Украйна се нуждае от един милион снаряда

Резников: Украйна се нуждае от един милион снаряда

Това е четворно повече от предложеното от ЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и други украински официални лица многократно са искали от западните страни да осигурят на Украйна повече боеприпаси, без които ще бъде много трудно да се извърши очакваната контраофанзива.

Както Financial Times писа по-рано този месец, Украйна иска от Европейския съюз да й доставя 250 000 артилерийски снаряда на месец.

Миналата седмица 17 европейски страни и Норвегия се съгласиха да увеличат производството на боеприпаси за Украйна, като обещаха да й осигурят един милион снаряда през следващата година.

Лидерите на ЕС потвърдиха боеприпасите за Украйна

Лидерите на ЕС потвърдиха боеприпасите за Украйна

Зеленски поиска ускоряване на доставките