В навечерието на годишнината от руската инвазия в Украйна американското издание The New York Times разсъждава как се е променил балансът на силите на бойното поле през изминалата година и анализира основните задачи и предизвикателства пред двете страни на конфликта.

Основният акцент в статията е върху невижданите темпове, с които воюващите изразходват боеприпаси. Военно-промишленият комплекс на НАТО едва се справя с бързо изчерпващите се арсенали на Украйна, а Москва е принудена да се обърне за помощ към малкото си останали съюзници, като Иран или Северна Корея.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече заяви, че днес въоръженият конфликт всъщност се превръща в логистична надпревара. Като се има предвид, че Москва вече е започнала нова офанзива, а командването на въоръжените сили на Украйна от своя страна също се готви за контраатака, изходът от следващата фаза на войната до голяма степен ще зависи от това коя страна от конфликта ще успее да превъоръжи своите армия по-бързо и по-ефективно.

Киев може да получи F-16 в бъдеще, но сега снарядите са по-важни

Киев може да получи F-16 в бъдеще, но сега снарядите са по-важни

Темата на срещата в Рамщайн ще са боеприпасите и системите за ПВО

Днес, отбелязва NYT, украинската армия е в по-добра позиция от миналото лято, когато въоръжените сили на Украйна все още бяха силно зависими от артилерията и оръжейните системи от съветската ера.

След като западните съюзници засилиха военната подкрепа с гаубици и прецизно управляеми ракети, Киев успя да спре настъплението и дори да предприеме контраатака.

ISW: С HIMARS започва трета фаза на войната

ISW: С HIMARS започва трета фаза на войната

Украйна се готви за контраофанзива в Херсон

Сега войната се води предимно на земята, с помощта на артилерия. Досега въоръжените сили на Украйна успяха да задържат позициите си, като всъщност обсипаха руснаците със артилерийски огън - но, както предупреди генералният секретар, боеприпасите се изразходват по-бързо, отколкото могат да бъдат произведени на Запад.

Тъй като украинските и руските сили изстрелват хиляди гаубични снаряди всеки ден, Пентагонът вече каза, че планира да увеличи производството на артилерийски снаряди през следващите две години. Въпреки това, при фронтова линия, простираща се на близо 1000 километра, дори това може да не е достатъчно.

Великобритания обучава украинските войници да се бият по западен стил - с по-малко боеприпаси

Великобритания обучава украинските войници да се бият по западен стил - с по-малко боеприпаси

В момента Украйна използва огромни количества муниции, за да се отбранява