НАТО планира да увеличи запасите си от боеприпаси, които се изчерпват заради войната в Украйна, каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг пред репортери, цитиран от Ройтерс.

"Войната в Украйна поглъща огромно количество боеприпаси (...) Това поставя нашите отбранителни индустрии под напрежение. (...) Така че трябва да увеличим производството и да инвестираме в производствените си мощности", каза Столтенберг.

Командването на НАТО твърди, че руският Генерален щаб вече е започнал настъпление в Украйна. Столтенберг заяви, че вместо да се готви за мир, руският президент Владимир Путин изпраща още войници и оръжия в Украйна.

Генералният секретар изрази увереност, че на срещата в авиобазата Рамщайн ще бъде одобрена доставката на бойни самолети на Киев, като подчерта, че тази мярка "няма да направи НАТО участник във въоръжен конфликт".

"НАТО ще бъде до Украйна толкова дълго, колкото трябва", каза още той.

Дори преди руската инвазия в Украйна на 24 февруари миналата година много страни от НАТО не успяваха да изпълнят целите на Алианса за запаси от боеприпаси, тъй като лидерите им смятаха, че войните на изтощение с широкомащабни артилерийски битки са част от миналото.

Но скоростта на доставките за Украйна, където войските на Киев изстрелват до 10 000 артилерийски снаряда дневно, изтощи западните запаси и разкри пробиви в ефективността, скоростта и работната сила на веригите за доставки.

"Ако Европа трябваше да се бие с Русия, някои страни щяха останат без боеприпаси за дни", каза европейски дипломат пред Ройтерс.

НАТО завърши извънредно проучване на оставащите запаси от боеприпаси, каза представител на блока пред Ройтерс, пожелал анонимност.

"Тези цели на НАТО (за наличие на боеприпаси), които си поставихме и всеки съюзник има конкретна цел, не бяха изпълнени в по-голямата си част (преди войната в Украйна)", каза служителят.

Резников се запътва към Рамщайн оптимист

Резников се запътва към Рамщайн оптимист

Тема №1 е защита на украинското небе и въпросът с изтребителите отново ще стои

Сега запасите намаляват още повече поради конфликта в Украйна, което принуждава НАТО да повиши целевите нива за запасите от боеприпаси на своите членове, каза източникът.

Точно колко снаряда са останали в западните военни складове е строго секретно. Същото важи и за целите на НАТО за натрупване на запаси, които са специфични за всяка държава-членка и са една от най-добре пазените тайни на Алианса.

Най-общо казано, НАТО възлага на всеки съюзник определени наличности, които Алиансът може да използва в случай на конфликт.

Това може например да означава, че определен съюзник може да трябва да има една бронирана дивизия - около 10 000 до 30 000 войници - напълно оборудвани и готови с боеприпаси, способни да се бият при определено ниво на интензивност за определен период от време.

Отчитайки всички тези условия, страната ще трябва да осигури определено количество боеприпаси, танкове, гаубици и каквото още може да е необходимо, за да изпълни изискванията на НАТО.

Само на Германия не й достигаха 20 милиарда евро, за да постигне целта на НАТО преди инвазията, според източник от отбраната.

Служителят на НАТО каза, че най-големият недостиг се наблюдава при решаващи изхода на битките боеприпаси, вариращи от 155 мм снаряди, използвани в гаубици, до ракети HIMARS и боеприпаси за системи за противовъздушна отбрана като IRIS-T, "Пейтриът" и "Гепард", всички в активна употреба от украинските войски.

Решения относно повишените изисквания за запаси се очакват, когато лидерите на НАТО се срещнат на срещата на върха в Литва в средата на юли.

Войната също хвърли светлина върху липсата на промишлен капацитет, необходим за бързо увеличаване на производството, след като десетилетия на намаляващи държавни поръчки доведоха до изчезването на много производствени линии.

Министрите на отбраната на НАТО ще обсъдят въпроса в Брюксел във вторник и сряда, преди десетки западни лидери да се съберат на Мюнхенската конференция по сигурността, на фона на първата годишнина от руското военно нахлуване в Украйна.

Съединените щати и Франция започнаха да оказват натиск върху отбранителните компании да увеличат производството

Вашингтон има за цел да повиши целта си за месечно производство на артилерийски снаряди до 90 000 от 14 400 преди войната, съобщи New York Times на 24 януари.

Като най-големият военен донор на Украйна, Съединените щати са предоставили оръжия на стойност около 30 милиарда долара на Киев от началото на войната, включително повече от един милион 155-милиметрови снаряди, според Държавния департамент и Пентагона.

САЩ пращат снаряди в Украйна от складове в Израел

САЩ пращат снаряди в Украйна от складове в Израел

Американската оръжейна индустрия на смогва на темповете на войната в Украйна

Във Франция президентът Еманюел Макрон нареди на военните изпълнители на страната миналия юли да измислят стратегия за "военна икономика", за да ускорят производството на всичко - от боеприпаси до гаубици.

Френските официални лица отказаха да дадат конкретна цифра за производството на боеприпаси, но за 2023 г. Париж е поръчал боеприпаси на стойност около 2 милиарда евро, от които около 1,1 милиарда евро ще бъдат доставени тази година

Това включва 10 000 155-милиметрови снаряди от Nexter Systems, единственият изпълнител във Франция за боеприпаси с голям калибър.

Военната икономика започва да дава плодове. Времето за производство на боеприпаси е започнало да намалява от девет на три месеца, според военни служители.

Гаубицата "Цезар", чието изграждане отнемаше две години, сега се произвежда за 18 месеца.

Сътрудничеството между съюзниците е от ключово значение. Споразумение между Франция и Австралия ще накара Канбера да предостави барут, който не се произвежда във Франция, за да позволи на Nexter да произвежда 155 мм снаряди.

Първите няколко хиляди ще бъдат доставени в Украйна до края на март.

Други държави обаче изостават

Германия, където канцлерът Олаф Шолц обяви специален фонд от 100 милиарда евро дни след инвазията за модернизиране на армията, постигна малък напредък в запълването на складовете за оръжия и боеприпаси, които да компенсират изпратените бързо в Киев.

"До края на миналата година не сме получавали значими поръчки", каза ръководителят на Асоциацията на германската индустрия за сигурност и отбрана Ханс Кристоф Ацподиен.

"Въпреки специалния фонд от 100 милиарда евро, видяхме министерство на отбраната, което администрираше недостиг през цялата 2022 г. Нямаше достатъчно пари за закупуване на боеприпаси, нито в специалния фонд, нито в бюджета за отбрана", добави той.

Мари-Агнес Щрак-Цимерман, ръководителят на комисията по отбрана на германския парламент и съюзник на управляващата коалиция на Шолц, я нарече2022 "загубена година" и се оплака от липсата на далновидност при поръчките на оборудване.

Някои германски производители на оръжия обаче се работят по въпроса.

Концернът "Рейнметал", вероятно най-известен с производството на 120-милиметровото оръдие на танка "Леопард 2", заяви, че е готов да увеличи производството на 155-милиметрови артилерийски снаряди до 450 000 - 500 000 годишно от 60 000 до 70 000 през 2022 г.

Това ще направи "Рейнметал" най-големият производител на тези боеприпаси, каза изпълнителният директор Армин Папергер. Също така концернът е в преговори с американската компания "Локхий Мартин", която произвежда ракетните установки за залпов огън HIMARS, за създаване на производствена линия в Германия.

Дори във Великобритания, която изглеждаше като един от основните доставчици на Украйна, безпокойството нарасна сред опозицията, след като Лондон достави на Киев 30 големи артилерийски оръдия AS90 през януари.

Джон Хийли, отговорник за отбранителната политика на основната опозиционна Лейбъристка партия, каза пред Ройтерс, че това е една трета от всички доставки на Великобритания, но нищо не е направено, за да бъдат заменени.

"Нуждаем се от стратегия за запаси, която да отговаря на изискването да продължим да подкрепяме Украйна, но също и на изискването да възстановим запасите на собствените си сили за бъдещето", добави той.

Говорител на министерството на отбраната каза, че се полагат усилия за бърза замяна на AS90.

Усилията за увеличаване на отбранителното производство са възпрепятствани от няколко фактора, сред които световен недостиг на полупроводници, някои суровини и предизвикателството да се намерят достатъчно висококвалифицирани работници.

След Студената война производството на боеприпаси се е превърнало в "доста занаятчийско", каза служителят на НАТО. "По някакъв начин стана нещо подобно на Amazon, нещо като точно навреме, без огромна дълбочина зад това. Наистина е скъпо да го модернизираш."

В същото време производителите не са склонни да правят огромни инвестиции в допълнителни производствени линии, без да имат твърди поръчки, за предпочитане в продължение на няколко години.

Представителят на НАТО каза, че Алиансът се опитва да отговори на подобни опасения, като обедини групи от съюзници, за да сключат многонационални договори за няколко години, и че очаква няколко такива договора да бъдат подписани на срещата в Брюксел.

Столтенберг остава начело на НАТО до октомври
Обновена

Столтенберг остава начело на НАТО до октомври

Първоначално бе съобщено, че мандатът му ще бъде удължен до април 2024 г.