НАТО отново ще удължи мандата на генералния секретар Йенс Столтенберг, съобщава "Ройтерс".

Причината е, че Алиансът се стреми да поддържа стабилност по време на войната в Украйна.

Мандатът на Столтенберг ще бъде продължен до април 2024 г. поради неговите "изключителни постижения" и за да се гарантира стабилността на военния съюз по време на продължаващата война в Украйна, отбелязва в. "Велт ам Зонтаг".

Посочва се, че има неофициално споразумение между 30-те държави членки на Алианса, че Столтенберг трябва да остане на поста след края на мандата си на 30 септември тази година. Официално решение се очаква да бъде взето през следващите седмици.

Столтенберг размисли и остава начело на НАТО още година

Столтенберг размисли и остава начело на НАТО още година

Заради войната в Украйна

Столтенберг е икономист по образование и бивш лидер на Работническата партия на Норвегия. Миналата година първоначалният му мандат начело на НАТО беше удължен.

Той беше министър-председател на Норвегия в периода 2000-2001 г. и 2005-2013 г., преди да стане шеф на Алианса през следващата година. Заемал е и поста министър на финансите и министър на енергетиката.

Страните членки на Алианса искат да дадат на Столтенберг възможността да председателства срещата на върха по повод 75-ата годишнина на организацията във Вашингтон през април 2024 г. Той също така ще бъде в позиция да стане изпълнителен директор на Световната банка, след като Дейвид Малпас се оттегли от поста приблизително по същото време.

Впоследствие обаче говорител на Алианса уточни, че Столтенберг ще приключи мандата си, както е планирано през октомври.

"Мандатът на генералния секретар Йенс Столтенберг беше удължаван три пъти и той е служил общо почти девет години", заяви Оана Лунгеску и допълни, че настоящият мандат изтича през октомври тази година и Столтенберг няма намерение да иска ново удължаване.

Все още не е взето решение кой ще наследи Столтенберг, но премиерът на Испания Педро Санчес и министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс са сред водещите кандидати за поста, посочва "Велт".

Столтенберг се готви за шеф на централната банка на Норвегия след края на мандата в НАТО

Столтенберг се готви за шеф на централната банка на Норвегия след края на мандата в НАТО

Помолили са го и е много мотивиран