Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг гледа към нов пост - да ръководи централната банка на Норвегия, пише "Политико".

Столтенберг, бивш норвежки премиер, е един от 22-ма кандидати за управител на Norges Bank, според списък, публикуван от Министерството на финансите във вторник.

В изявление пред националния телевизионен оператор NRK Столтенберг каза, че е бил потърсен от министерството на финансите през ноември и е помолен да кандидатства за поста.

"Направих го и съм много мотивиран за работата", каза той.

Списъка с кандидати - в който има трима студенти и един пекар - предполага, че основният съперник на Столтенберг ще бъде настоящият заместник-управител на централната банка Ида Уолден Баче, която също каза, че е била помолена от министерството на финансите да кандидатства.

Анализатори, цитирани в норвежките медии, изглежда виждат Столтенберг като фаворит за позицията, но също така отбелязват, че Уолден Баче е висококвалифициран кандидат да поеме поста от сегашния президент Ойщайн Олсен.

Norges Bank има режим за таргетиране на инфлацията, подобен на този на Европейската централна банка и малка свободно плаваща валута. Нейните политически решения са ключови инструменти за управление на икономиката и като такива се наблюдават отблизо. Банката също така наблюдава управлението на огромен суверенен фонд, който инвестира приходите от доходоносната петролна индустрия в Норвегия.

Ако Столтенберг получи поста гуверньор, това ще е последната от поредица от ключови позиции в неговото CV. Преди да поеме поста начело на НАТО през 2014 г., той бе премиер на Норвегия в два периода, 2000-01 и 2005-13. Той също така бе министър на финансите и министър на индустрията и енергетиката през 90-те години.

Мандатът на Столтенберг в НАТО трябва да изтече през септември следващата година и все още не е ясно кой ще го замени.

Сред предложените до момента потенциални кандидати са бившият президент на Естония Керсти Кальюлайд и бившият президент на Литва Даля Грибаускайте.

НАТО търси нов шеф - претенденти са жени президенти от Литва, Хърватия и Естония

НАТО търси нов шеф - претенденти са жени президенти от Литва, Хърватия и Естония

Генерален секретар от Прибалтика може да е твърде враждебен към Москва, когато Байдън иска стабилизиране с Русия