Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще удължи мандата си начело на Алианса с още една година заради войната в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Настоящият мандат на Столтенберг изтича на 1 октомври, като той трябваше да оглави Централната банка на Норвегия до края на 2022 г.

Запитан дали ще остане в НАТО, Столтенберг заяви, че всяко подобно решение трябва да бъде взето от държавите-членки на Алианса.

Нахлуването на Русия в Украйна, което Москва нарича "специална операция", предизвика най-голямата бежанска криза в Европа след Втората световна война и накара западните държави да преосмислят фундаментално своите отбранителни политики.

Столтенберг оглавява Централната банка на Норвегия, но след края на мандата в НАТО

Столтенберг оглавява Централната банка на Норвегия, но след края на мандата в НАТО

Той беше назначен въпреки опасенията на опозицията

Столтенберг, икономист по образование и бивш лидер на норвежката Лейбъристка партия, управлява норвежкото правителство през 2000-2001 г. и 2005-2013 г., а през 2014 г. оглави НАТО. Той е бил също министър на финансите и на енергетиката.

Миналия месец правителството на Норвегия назначи заместник-шефа на централната банка Ида Уолден Баче за управител на Norges Bank за срок до девет месеца, като се предвиждаше Столтенберг да заеме поста до края на годината.

Управителят на централната банка отговаря за определянето на лихвените проценти и управлението на финансовата стабилност, както и за надзора на норвежкия суверенен фонд, най-големият в света с активи от 1,4 трилиона долара.

Столтенберг се готви за шеф на централната банка на Норвегия след края на мандата в НАТО

Столтенберг се готви за шеф на централната банка на Норвегия след края на мандата в НАТО

Помолили са го и е много мотивиран