Германският производител на оръжия Rheinmetall е готов значително да увеличи производството на танкови и артилерийски боеприпаси, за да задоволи силното търсене в Украйна и Запада, и може да започне да произвежда ракетни системи за залпов огън HIMARS в Германия, каза изпълнителният директор на компанията Армин Папергер пред Ройтерс.

Той говори дни преди шефовете на германската отбранителна индустрия да се срещнат за първи път с новия министър на отбраната Борис Писториус, въпреки че точната дата все още не е обявена.

Организирайки срещата Писториус има за цел да постави началото на преговори за това как да се ускори снабдяването с оръжия и да се увеличат доставките на боеприпаси в дългосрочен план, след като почти една година дарения на оръжия за Украйна изчерпаха запасите на германската армия.

Rheinmetall произвежда широка гама от отбранителни продукти, но вероятно е най-известен с производството на 120-милиметровото оръдие на танка "Леопард 2".

"Можем да произвеждаме 240 000 боеприпаси за танкове (120 mm) годишно, което е повече от необходимостта на целия свят", каза Папергер в интервю за Ройтерс.

NYT: САЩ увеличават шесткратно производството на артилерийски снаряди заради Украйна

NYT: САЩ увеличават шесткратно производството на артилерийски снаряди заради Украйна

Сигнал за продължаваща подкрепа

Капацитетът за производство на 155-милиметрови артилерийски снаряди може да бъде увеличен до 450 000 - 500 000 годишно, добави той, което ще направи Rheinmetall най-големият производител и на двата вида боеприпаси.

Търсенето на тези боеприпаси нарасна след нахлуването на Русия в Украйна миналия февруари не само поради масовата им употреба на бойното поле, но и тъй като западните военни запълват собствените си запаси, подготвяйки се за "повишена заплаха от Москва".

САЩ пращат снаряди в Украйна от складове в Израел

САЩ пращат снаряди в Украйна от складове в Израел

Американската оръжейна индустрия на смогва на темповете на войната в Украйна

В същото време Rheinmetall преговаря с Lockheed Martin, американската компания, произвеждаща ракетни системи за залпов огън HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), които се използват интензивно от украинските войски, каза Папергер.

"На Мюнхенската конференция по сигурността ние се стремим да постигнем споразумение с Lockheed Martin за стартиране на производството на HIMARS (в Германия)", каза той, имайки предвид годишната среща на политически и отбранителни лидери в средата на февруари.

"Разполагаме с технологията за производство на бойните глави, както и за ракетните двигатели - и имаме камионите, на които да монтираме установките", каза Папергер, добавяйки, че сделка може да предизвика инвестиции от няколкостотин милиона евро, от които Rheinmetall ще финансира основна част.

Lockheed Martin увеличава производството на HIMARS

Lockheed Martin увеличава производството на HIMARS

Интерес към артилерийската установка от Източна Европа