Великобритания обучава украински войници да се бият по "по-западен начин", като използват по-малко боеприпаси от традиционния съветски начин на сражение. Това заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс, цитиран от "Ройтерс".

Обединеното кралство, заедно с други западни съюзници, обучава украински военнослужещи и предоставя оръжия и амуниции, за да подкрепи Киев в битката му срещу руските сили.

"Украйна използва огромни количества боеприпаси, за да се отбранява, отчасти затова ги обучаваме да се бият по западен начин", поясни Уолъс.

По негови думи Великобритания купува и търгува със стандартни боеприпаси, "които са съветски", като същевременно помага на украинската армия да се преобразува, за да получи "достъп до нашите запаси от боеприпаси".

НАТО иска не само нови оръжия за Украйна, но и боеприпаси за старите

НАТО иска не само нови оръжия за Украйна, но и боеприпаси за старите

Киев има нужда и от поддръжка на настоящите си оръжейни системи

В същото време ние ги обучаваме, за да сме сигурни, че боеприпасите се използват по продуктивен и точен начин, подчерта военният министър.

"Руският или съветският начин на водене на битка е много тежък откъм боеприпаси, масирани артилерийски залпове, в НАТО никога не сме се организирали по такъв начин за сражения", поясни той.

Запитан дали западните съюзници трябва да доставят и самолети на Украйна, Уолъс отвърна, че използването на изтребители изисква продължително обучение на пилотите и значителен екипаж за поддръжка. Той посочи, че Великобритания може да осигури по-незабавна подкрепа чрез доставка на оръжия, като ракети за противовъздушна отбрана.

Какво представляват далекобойните боеприпаси, които може да получи Украйна

Какво представляват далекобойните боеприпаси, които може да получи Украйна

Това е комбинирано оръжие