Великобритания изпрати в Украйна елитни спецчасти, които ще обучават украинската армия да използва противотанковите оръжия, изпратени от Лондон, съобщава "Скай нюз".

Причината е, че Обединеното кралство се опасява от ескалация на напрежението в региона.

В страната е пристигнала група от 30 британски военни от елитните части, която ще обучи украинските въоръжени сили в употребата на новите противотанкови снаряди, изпратени от Великобритания.

Обърща се внимание на факта, че става въпрос за военни от специалните части, които участват в новосъздадената бригада на специалните сили на армията. Те са пристигнали в Украйна със същите военни полети, с които Лондон достави 2000 противотанкови оръжия в страната.

Великобритания предоставя на Украйна противотанково оръжие

Великобритания предоставя на Украйна противотанково оръжие

Става дума отбранителни противотанкови системи...

По-рано британският силов министър Бен Уолъс обяви, че Великобритания ще достави на Украйна леки противотанкови оръжия за "самоотбрана".

От своя страна говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че изпращането на оръжия и войски на Украйна от страна на Великобритания и Канада само потвърждава страховете на Москва за това, че Западът подготвя провокация на украинска територия.

В последно време Западът и Киев отправят обвинения към Русия, че възнамерява да нахлуе в Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи тези твърдения като "празни и неоснователни", служещи като уловка за ескалация на напрежениетои увери, че Русия не представлява никаква заплаха за никого. Песков обаче не изключи възможността за провокации, целящи да оправдаят подобни обвинения, и предупреди, че опитите за използване на военна сила за разрешаване на кризата в Югоизточна Украйна ще имат много сериозни последици.

Русия упрекна САЩ в лъжа за намеренията ѝ към Украйна

Русия упрекна САЩ в лъжа за намеренията ѝ към Украйна

Според Сергей Лавров Украйна без съмнение е под външния контрол на Вашингтон