Нови сателитни снимки показват, че Русия е продължила да натрупва силите си в анексирания Крим и близо до Украйна - като същевременно притиска Съединените щати за преговори за гаранции за сигурност, съобщават "Ройтерс" и ЕйБиСи.

Изображенията, заснети от базираната в САЩ компания Maxar Technologies са в процес на проверка.

Кремъл повтаря, че си запазва правото да придвижва собствените си сили на руска територия, както намери за добре и че западните страни извършват провокативни военни маневри близо до границите си.

Лидерите на САЩ, Европа и Украйна обвиниха Русия, че от октомври отново натрупва войски близо до границата с Украйна.

Това последва по-ранно кратко натрупване през април, когато Maxar също пусна изображения.

Русия провежда учения с десантчици близо до границата с Украйна

Русия провежда учения с десантчици близо до границата с Украйна

Войниците симулират превземане на район като част от настъпателна операция

Президентът на САЩ Джо Байдън и други световни лидери казват, че Русия изглежда обмисля атака срещу Украйна още следващия месец - нещо, което Москва многократно отрича.

Публикуваните изображения показват база в Крим, която Русия анексира от Украйна през 2014 г., пълна със стотици бронирани превозни средства и танкове.

Сателитно изображение на Maxar на същата база през октомври показва, че базата е полупразна. В руския гарнизон е пристигнало ново подразделение на ниво бригада.

пристигнали са няколкостотин бронирани превозни средства, включващи бойни машини на пехотата от серия БМП, танкове, самоходна артилерия и средства за противовъздушна отбрана.

"През последния месец нашите сателитни изображения с висока разделителна способност са наблюдавали редица нови руски разгръщания в Крим, както и в няколко тренировъчни зони в Западна Русия по периферията на границата с Украйна".

В него се посочва повишена активност на три обекта в Крим и на пет обекта в Западна Русия, особено в Елня и Солоти.

Столтенберг обяснява на Русия, че НАТО никога не е обещавал да не се разширява

Столтенберг обяснява на Русия, че НАТО никога не е обещавал да не се разширява

Столтенберг призова Путин да изтегли войските и да осигури мирна Коледа за всички, не вижда непосредствена заплаха срещу съюзниците от НАТО

САЩ предупреждават Русия да не нахлува в Украйна.

Президентът Владимир Путин тази седмица каза, че Русия иска да избегне конфликт, но се нуждае от незабавен отговор от страна на САЩ и техните съюзници на исканията й за гаранции за сигурност.

Москва заяви, че очаква преговорите с американски официални лица по темата да започнат през януари в Женева.

На въпрос за натрупването на руски войски близо до Украйна, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Москва действа, за да защити собствената си сигурност.

"Русия движи собствените си войски на собствена територия на фона на крайно неприятелски действия на нашите опоненти в НАТО, САЩ и различни европейски държави, които извършват изключително недвусмислени маневри близо до нашите граници", каза той.

Блинкън и Столтенберг обсъдиха диалог с Русия и съюзническа защита

Блинкън и Столтенберг обсъдиха диалог с Русия и съюзническа защита

Борел обяви, че ЕС се координира тясно с партньорите относно гаранциите за сигурност

Байдън заплаши със силни икономически и други мерки, ако Русия нахлуе в Украйна.

Това би допълнило санкциите, които вече бяха наложени заради анексирането на Крим от Москва през 2014 г. и нейната подкрепа за продължаващ сепаратистки бунт от проруските сили в Източна Украйна.

Американски служител каза, че новите ответни мерки могат да включват строг контрол върху износа.

Русия иска НАТО да спре разширяването си на изток и търси гаранции, че западният военен алианс няма да разположи определени нападателни оръжия в Украйна и други съседни страни.

На Рождество Путин се хвали с изпитание на хиперзвукова ракета

На Рождество Путин се хвали с изпитание на хиперзвукова ракета

"Циркон" била гарант за Русия