Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в четвъртък, за да обсъди опасенията относно натрупването на военни сили на Русия по границите с Украйна, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от "Ройтерс".

"Те обсъдиха двупосочния подход на НАТО към Русия, като отбелязаха, че алиансът остава готов за смислен диалог с Русия, като същевременно е обединен, за да защитава съюзниците", каза Държавният департамент в четвъртък.

САЩ няма да се съгласят с руски предложения за сигурност, които засягат НАТО, но може да се съгласят с други инициативи, заяви на брифинг прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

"Русия е внесла предложения, с някои бихме се съгласили, с някои, например, относно НАТО, разбира се, че не. Бих искала да отбележа, че НАТО е отбранителен съюз, а не агресивен. Няма доказателства, които да предполагат друго, както от Съединените щати, така и от други членове на НАТО", добави Псаки.

В същото време тя посочи, че Белият дом смята за правилно воденето на преговори в тази ситуация.

Столтенберг обяснява на Русия, че НАТО никога не е обещавал да не се разширява

Столтенберг обяснява на Русия, че НАТО никога не е обещавал да не се разширява

Столтенберг призова Путин да изтегли войските и да осигури мирна Коледа за всички, не вижда непосредствена заплаха срещу съюзниците от НАТО

Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел и украинският външен министър Дмитро Кулеба обсъдиха опасенията от инвазия на Русия.

"На 23 декември 2021 г. върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел проведе телефонен разговор с украинския външен министър Дмитро Кулеба, за да обсъди ситуацията със сигурността в Източна Европа в светлината на военното натрупване на Русия около Украйна. Натрупването на военни сили създаде нови заплахи и страх от нашествие".

Европейският съюз тясно координира действията си със своите трансатлантически партньори по отношение на предложенията на Русия за гаранции за сигурност. "ЕС тясно координира действията си с трансатлантическите и други партньори с единомислие, включително по отношение на два проекта на споразумения, засягащи архитектурата на европейската сигурност и представени от Русия".

ЕС иска право на глас при преговори НАТО-Русия

ЕС иска право на глас при преговори НАТО-Русия

Борел признава, че европейската сигурност е под заплаха...