ЕС настоява да има право на глас при евентуални преговори между Русия и НАТО по въпросите на сигурността в Европа и ще си взаимодейства с НАТО и САЩ при всеки диалог с Москва по тази тема. Това се казва в изявление на върховния представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

По думите му, "такава дискусия трябва да бъде инклузивна и да отчита проблемите и интересите на всички заинтересовани страни".

Борел признава, че европейската сигурност е под заплаха. Брюксел се опасява също от струпването на руски военни сили по границата с Украйна и в анексирания Крим.

Същевременно Борел определя като важна стъпка предложението на Северноатлантическия съюз за провеждане на заседание на Съвета НАТО-Русия в отговор на исканията на Кремъл да бъдат предоставени гаранции на Москва от страна на членките на НАТО.

Припомняме, Русия поиска НАТО да не се разширява на изток, да се откаже от всякаква военна дейност в Украйна и Източна Европа, а молбите за членство в Алианса на Украйна и Грузия да бъдат отхвърлени.

Шефът на НАТО скастри Русия за исканията ѝ относно членството на Украйна

Шефът на НАТО скастри Русия за исканията ѝ относно членството на Украйна

"Това по никакъв начин не представлява заплаха за Русия"

От своя страна Вашингтон заяви, че няма агресивни намерения към Русия. По думите на говорителката на Белия дом Джен Псаки, САЩ са отворени за дипломатически дискусии и взаимодействие с Русия, но руската страна е тази, която има войнствена реторика. От Държавния департамент отбелязват, че Русия не се отказва от струпването на войски по украинската граница.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли претенциите на Русия по отношение на Украйна и Грузия.

"Не можем да се съгласим опитите на Руската федерация да възстанови системата, при която държави като Русия да имат сфери на влияние, които да контролират и да решават какво да правят другите им членове", подчерта генералният секретар на НАТО.

САЩ: Само Русия има войнствена реторика, не и НАТО

САЩ: Само Русия има войнствена реторика, не и НАТО

НАТО е "отбранителен съюз" и няма "агресивни намерения", когато става въпрос за Русия