Идеята за присъединяване на Грузия към Европейския съюз (ЕС) и НАТО се подкрепя от 80% от жителите на републиката и говоренето за сфери на влияние в 21 век е напълно неприемливо. Това съобщи в сряда заместник-министърът на външните работи на Грузия Лаша Дарсалия, коментирайки думите на руския външен министър Сергей Лавров за опитите за насилствено въвличане на републиката в Северноатлантическия алианс, съобщава ТАСС.

Лавров каза на пресконференция в Сочи във вторник, че Русия ще възприеме опитите за насилствено въвличане на Грузия в НАТО като нарушение на червената линия. Той отбеляза също, че се опитват да направят републиката член на алианса против волята на голяма част от народа.

ЕС отпуска военна помощ на Украйна, Грузия и Молдова

ЕС отпуска военна помощ на Украйна, Грузия и Молдова

За укрепване на тяхната отбрана и вътрешната им стабилност...

"Знаете, че идеята за членство в НАТО и Европейския съюз се радва на голяма национална подкрепа. Тази подкрепа е 80% или дори повече и от години. Съответно вече има консенсус в грузинското общество за това. Грузия вече смята себе си демократична страна, част от това конкретно пространство и това е преди всичко ценен въпрос за Грузия", каза Дарсалия.

Той добави още, че да се говори за сфери на влияние в 21 век е напълно неприемливо. "Разговорите в 21 век за т. нар. сфери на влияние, изключителни зони на различни държави и т.н. са напълно неприемливи. Това служи само за дестабилизиране на международната система и подкопаване на световния ред", добави дипломатът.

Украйна, Молдова и Грузия усилено лобират за членство в ЕС

Украйна, Молдова и Грузия усилено лобират за членство в ЕС

Засега обаче получават само уверения за евентуална подкрепа срещу Русия

Грузия си сътрудничи с НАТО от края на 90-те години на миналия век. През ноември 2002 г. президентът Едуард Шеварднадзе на среща на върха в Прага обяви желанието на страната да стане член на алианса. Това желание бе потвърдено от следващия президент Михаил Саакашвили.

Партията "Грузинска мечта - Демократична Грузия", която дойде на власт през 2012 г., продължи курса си към интеграция в НАТО, но в същото време властите нарекоха "постепенното нормализиране на отношенията с Руската федерация не в ущърб на териториалната цялост на Грузия", "най-важната задача" на външната политика на страната.

През 2017 г. в Конституцията на Грузия се появи запис: "Конституционните органи, в рамките на своите права и правомощия, трябва да предприемат всички мерки, за да осигурят пълната интеграция на Грузия в Европейския съюз и Организацията на Северноатлантическия договор".

Грузия отделя нови $13 млн. за отбрана

Грузия отделя нови $13 млн. за отбрана

Бюджет от 323 млн. ще харчат военните