Румъния ще закупи батальон танкове Abrams, каза в интервю за "Милитъри обзървъв" генерал-лейтенант Теодор Инчичаш, ръководител на Главна дирекция по въоръженията - структурата, отговаряща за обществените поръчки към Министерството на националната отбрана. Става въпрос за 54 танка Abrams, съобщават "Еуронюз" и румънски медии.

Инчичаш обсъди текущите и планираните програми за обществени поръчки, обяснявайки подробно няколко аспекта, свързани с обществените поръчки за военни материали и оборудване:

"Що се отнася до обществените поръчки с текущи договори, бих искал да добавя рамковото споразумение за 2902 транспортни платформи, които имаме с Iveco, която локализира значителна част от производството си в Румъния.

Също така във връзка с тази програма имаме рамково споразумение за закупуване на ремаркета от Automecanica Medias. Едновременно с това продължаваме програмите си за закупуване на наземни радарни системи и сензорна система за сухопътни бригади.

Въпреки че не е толкова сложна програма, ние продължаваме закупуването на комуникационната система на командването на Югоизточния многонационален корпус. Сега, позовавайки се на програмите, чиито поръчки са в ход, бих искал да спомена закупуването преносими ракетни системи за противовъздушна отбрана.

Бих искал също така да спомена три придобивания на системи за електронна война, придобиването на радари за насочване на подхода към летището и две големи придобивания, които предстои да започнем, а именно 1059 леки бронирани тактически превозни средства и придобиването на командни пунктове на ниво бригада и информационни системи за щаб на батальона, придобивания, които, повтарям, ще започнем съвсем скоро и говоря до две-три седмици.

В същото време миналата година подписахме договор за тактико-оперативни дронове с израелската компания Elbit. Тази година предстои да подпишем първия последващ договор. Имаме, както казах в началото, предмет на предварителното одобрение от парламента, допълнителната поръчка на 150 Piranha V. Тези дни изпращаме на румънския парламент за предварително одобрение доставката на три батальона самоходни верижни гаубици.

Също така верижните бойни машини на пехотата, системите за ПВО с малък и много малък обсег и два вида ракети за F-16.

Говорим и за нов пакет за реализиране на морски бойни способности, а именно придобиване на подводници, придобиване на кораби за минно търсене и модернизация на кораби, носещи ракети.

Защо Abrams -  много просто, защото Генералният щаб на Сухопътните войски прецени, че за мисията на бригадата, която иска да подсили с този тип танк, той е най-доброто средство и има своя уникалност при изпълнение на мисии."

Посланик на САЩ посети съюзническите войски в Румъния

Посланик на САЩ посети съюзническите войски в Румъния

Подчертава се ангажимента за укрепване на сигурността на източния фланг на НАТО