Румъния е най-засегнатата страна в ЕС, когато стане въпрос за броя на работниците, които са пред риск да бъдат заменени от роботи в бъдеще. Над 60% от работните места са заплашени от технологиите, съобщава румънският бизнес сайт business-review.eu.

Изследване на европейския институт Bruegel, цитирано от румънския всекидневник Adevarul, показва, че през 2013 г. в Румъния е имала най-много работни места, които могат да бъдат автоматизирани в бъдеще. Румъния е следвана от държави като Хърватия, Португалия, България, Гърция, Италия и Испания. На другия край са Великобритания и Швейцария.

Жените ще бъдат засегнати много по-силно от автоматизацията, според изследване на PwC, публикувано от Световния икономически форум. Работниците с по-висока образователна степен могат да бъдат ударени по-силно и дори по-рано от другите, но тези с ниска квалификация ще бъдат изложени на по-дългосрочен риск.

Първата вълна на автоматизация, която се предвижда да настъпи през следващите 2-3 г., най-вече ще засегне финансовите и професионалните услуги.

Автоматизацията ще продължи да се разпространява с втора вълна, докато третата вълна ще бъде в средата на 30-те години на XXI век, когато по-сложни технологии като безпилотни автомобили и роботи ще окажат по-значително влияние върху индустриите, включително в областта на транспорта, медицинската помощ и образованието.