Румъния обяви, че планира да въведе данък "захар" върху безалкохолните напитки за борба със затлъстяването. Балканската държава ще последва няколко европейски страни като Франция, информира АФП.

"Този данък има за цел да обезсърчи консумацията на напитки със захар и да увеличи данъчните приходи, които ще бъдат отделени за здравеопазване и образование", се казва документ на финансовото министерство.

"Епидемията от затлъстяване в ЕС е огромна тежест върху здравните системи", пише в документа.

Новият данък трябва да увеличи постъпленията с 66 милиона евро до края на 2019 г. и ще бъде въведен като част от по-голяма актуализация на бюджета, която също ще включва увеличаване на акциза върху цигарите и бюджетни съкращения в някои сфери на обществените разходи.

Правителството се опитва тази година бюджетният дефицит да е 2.76 на сто, но задачата е трудна, тъй като през 2018 г. бяха увеличени пенсиите и заплатите на държавните служители.

Опозицията се присмя на новия данък, като подчерта, че подобно предложение на либералите през април е било отхвърлено от правителството.

Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в Румъния заклейми данъка като "дискриминиращ" и предупреди, че ще навреди на сектора, който е осигурил 60 000 работни места.

Според консултантската фирма KeysFin пазарът на безалкохолни напитки в Румъния се оценява на 1.2 милиарда евро.