До края на годината Националната компания за администрация на пътната инфраструктура на Румъния ще започне обществена поръчка за проучване и стартиране на технически проект за модернизация на Трансфъгърашкото шосе.

Това съобщава местният сайт Ro Insider, позовавайки се на Transport Times.

Шосето, което пресича Карпатите и съединява историческите области Влахия и Трансилвания през планинската област Фъгърашки планини, е част от няколко пътни артерии, които влизат в плановете за модернизация през периода от 2014 до 2020 г.

Снимка 318435

Източник: iStock

До момента администрацията е изготвила необходимите документи за започване на обществена поръчка за проучване. Процедурата трябва да започне до края на 2017 г.

Трансфъгърашкото шосе беше популяризирано в световен мащаб с епизод от 2009 г. на известното британско предаване за автомобили Top Gear. Тогава водещият на предаването Джереми Кларксън нарече шосето "най-добрия път в света".

Трансфъгърашкото шосе е изградено между 1970 и 1974 г. като военен стратегически коридор през планините по нареждане на тогавашния румънски комунистически лидер Николае Чаушеску. Част от пътя е затворен всяка година между 1 ноември и 1 юли.