Един от най-богатите хора в Румъния, милиардерът бизнесмен Дан Петреску е загинал със съпругата си, сина си и няколко други, след като самолетът, който той управлява, се разби в неделя в покрайнините на Милано, само минути след излитането, съобщава "Вашингтон пост".

68-годишният Петреску бе любител на самолетите, с богатство надхвърля 3 милиарда долара, империя от сгради, хипермаркети и търговски центрове. Той е бил на път от летище Линате в Милано към остров Сардиния, навигирайки през облаци, когато самолетът му, според някои свидетели, е бил в свободно падане.

Сред останалите седем загинали, според италианския вестник Corriere della Sera, са съпругата на Петреску, Реджина Доротеа Петреску Балзат на 65 години, синът му Дан Стефан Петреску на 30 години и италианско-френско семейство с бебе.

Според редица от румънски медии, Петреску е стоял далеч от медии, но е бил основен земевладелец в Букурещ. Негов бизнес партньор е по-известният Йон Тириак, бивш тенисист. Петреску също има германско гражданство и бяга от родината си по време на управлението на комунистическия диктатор Николае Чаушеску.

Връща се в Румъния след свалянето на режима и екзекуцията на Чаушеску.

Самолетът, едномоторен Pilatus PC-12, е излетял в ранния следобед и е имал проблеми, но не е искал да се върне на летището.

"Защо се отклонихте? За да избегнете турбуленцията?", пита ръководителите на полети - "Не" е единственият отговор.

Прокурор в Милано Тициана Сицилиано заяви пред репортери, че е твърде рано да се дадат някакви обяснения за катастрофата. Тя каза, че черната кутия е извадена.

Самолет с осем души на борда падна в Милано

Самолет с осем души на борда падна в Милано

На борда е имало и дете