Шестимата социалисти, които напуснаха парламентарната група на БСП, трябва да обяснят избора си.

Такава позиция изрази лидерът на партия АБВ Румен Петков във връзка с напускането на шестимата депутати от групата на "БСП за България" в 44-ото Народно събрание. Той направи уговорката, че не е негова работа да коментира атмосферата в БСП

"Тези ще излязат - не им правя оценка, още повече, че от тях познавам двама, но почтената стъпка е, като кажеш "излизам от парламентарната група", да кажеш и "излизаме и от парламента". Казвам тези неща не за да им правя оценка или да се радвам. Аз съм човекът, който е направил много компромис, за да покажем, че консолидацията вляво няма алтернатива. Но това поведение прави всъщност ГЕРБ без алтернатива. Аз ако бях на мястото на БСП - не съм за мое щастие навярно, всеки ден щях да започвам сутринта с: "Какво стана с шкафчето с един милион евро?". Защо мълчат? И когато тези шестимата са излезли, ако и те си замълчат на темата "Какво правим шкафчето с един милион евро и три кюлчета злато, още повече, че едното кюлче го виждаш и казваш, че е тръгнало от Германия. Само че то е спряло в България и някой го е продал. И когато парламентът не се интересува от тези неща, и когато парламентарната опозиция, каквото и да означава това в случая, не се интересува от тези неща, в един момент се замисляме, че всъщност единствената грешка на тези шестимата е, че не правят втората крачка." - коментира Петков в Плевен, цитиран от пресцентъра на АБВ.

Червени депутати напускат ПГ на БСП

Червени депутати напускат ПГ на БСП

Шестима депутати стават независими, но остават социалисти

"Това е техен избор, който те са длъжни да обяснят, защото има неща, които смущават. Например - няма конгрес от 1990 година насам до преди пет години примерно, на който да не съм бил, като съм бил и на 50-ия юбилеен конгрес и съм благодарен за поканата, която ми беше изпратена. Когато на конгреса на една лява партия ги няма синдикатите и тази лява партия има претенциите да управлява, това мен лично ме смущава. Когато ги няма работодателите на конгреса на която и да е партия, а тя иска утре да управлява, това означава, че тя не може, не желае или не я желаят, да говори с институциите - синдикатите и работодателите." - посочва лидерът на АБВ.

Той допълва, че на другия ден след конгреса на БСП на 26 и 27 септември много от влиятелните фигури в партията са разговаряли с него.

"Когато на конгрес на социалистическа партия я няма думата "работници", "социализъм" - аз не съм привърженик на такъв тип клишета, но констатирам, че ги няма." - казва още Петков.