Русия, Беларус и Украйна напомниха на ООН за Чернобил - най голямата техногенна катастрофа в световната история,  предаде РИА „Новости".

Днес се навършват 21 години от взривяването на реактора в чернобилската АЕЦ, последиците от което бяха усетени в почти цяла Европа.     

Украйна, Беларус и Русия пострадаха най-силно от аварията.

В съвместно изявление на трите страни, пострадали най-силно от трагедията, се казва, че те продължават да се нуждаят от международна подкрепа за ликвидиране на последиците от катастрофата и възстановяване на живота в заразените територии.  

„За страните, пострадали от Чернобил, това не е само рана от миналото. Аварията е свързана с много днешни проблеми и предизвикателства на утрешния ден", се казва в декларацията.

Русия, Украйна и Беларус подчертават, че на 60-ата сесия Общото събрание на ООН одобри резолюция, признаваща техните проблеми и призоваваща представителствата на ООН и донорите да подкрепят проектите на страните за възстановяване от аварията.

Москва, Минск и Киев посочват необходимостта от по-активно привличане на донори за създаване на нова система за защита на консервирания чернобилски реактор.