Четиридесет бойни кораба и подводници, включително два от най-големите атомни кораби, са показани на парад на военноморския флот в Санкт Петербург днес, съобщава The Telegraph.

В присъствието на руския президент Владимир Путин парадът е описан от държавните медии като "първият военен парад в най-новата история на Русия". Това е най-голямото военно шоу, което Русия прави през последните години.

Събитието идва на фона на засиленото напрежение със Запада и американския Сенат, одобряващо нови санкции срещу Русия и вероятно има за цел да напомни на останалата част от света, че Русия все пак морска сила и това трябва да се има предвид.

Историята на Русия е белязана от многобройните победи на "безстрашната флота" на страната, каза Путин на парада. "Статусът на страната като силна морска мощ е спечелен от смелостта на моряците и офицерите от флота", каза той.

"Днес флотата не само се занимава със задачи, които са традиционни за нея, но също така се издига до нови предизвикателства и допринася за борбата срещу тероризма и пиратството", допълни Путин на парада.

Събитието включва флагманският флот на Северния флот на Русия, бойният кораб с атомен двигател Петър Велики и последната от руските ядрени подводници клас "Тайфун", носеща името Дмитрий Донский.

Преди малко повече от седмица Путин подписа новата военноморска доктрина, която очертава правителствените политики по отношение на флота на страната до 2030 г. 

Правителството понастоящем работи по следващата фаза на държавната програма за въоръжение, обхващаща 2018-2025, но за флота може да не останат много средства, които може да бъдат преразпределени в полза на авиацията и сухопътните сили.